Το BBC θα εκπαιδεύσει παιδιά να εντοπίζουν ψευδείς ειδήσεις

Θα στέλνει δημοσιογράφους στα σχολεία
07 Δεκεμβρίου 2017 09:09
Το BBC θα εκπαιδεύσει παιδιά να εντοπίζουν ψευδείς ειδήσεις

Οι ψευδείς ειδήσεις είναι η μάστιγα της εποχής μας, μιας και ανήκουμε σε μια εποχή πληροφορίας και ενημέρωσης. Επιφανειακά, η παραπληροφόρηση μπορεί να φαίνεται πως οδηγεί απλά σε λάθος ενημέρωση για την επικαιρότητα, ωστόσο η ζημιά γίνεται όταν τροφοδοτεί το μίσος και την προκατάληψη κάποιου για ένα συγκεκριμένο θέμα, μια φυλή, μια θρησκεία κλπ.

Σύσσωμο το internet προσπαθεί να βρει μηχανισμούς αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου, το BBC όμως φαίνεται πως θέλει να επιχειρήσει μια διαφορετική προσέγγιση, μία προσέγγιση στην οποία ο αναγνώστης θα αναγνωρίζει μόνος του τις ψευδείς ειδήσεις και δε θα βασίζεται σε άλλα μέσα για το κάνουν για αυτόν. Θέλει λοιπόν να εκπαιδεύσει μικρά παιδιά να εντοπίζουν τις ψευδείς ειδήσεις. Αυτό θα το πετύχει στέλνοντας από το Μάρτιο δημοσιογράφους σε δημοτικά σχολεία για να εκπαιδεύσουν τους μαθητές να εντοπίζουν τα ψευδή άρθρα, να αναζητούν τις ψηφιακές πηγές και να τους παροτρύνουν να έχουν κριτική σκέψη για όλα όσα διαβάζουν στο διαδίκτυο, ώστε να ξεχωρίζουν την πραγματικότητα από τη φαντασία. Πάνω από 1.000 σχολεία στη Μεγάλη Βρετανία θα μπορούν να ωφεληθούν από συζητήσεις και δραστηριότητες πάνω στο θέμα.

Εμείς στο BBC έχουμε μια αληθινή ευθύνη εδώ. Μοιραζόμενοι τη δημοσιογραφική μας εμπειρία, θέλουμε να δώσουμε στους νέους ανθρώπους την ικανότητα και την αντίληψη που χρειάζονται για να αναγνωρίζουν με σιγουριά τις αληθινές ιστορίες, ενώ ταυτόχρονα να εντοπίζουν τις ψεύτικες.