Η Γερμανική κυβέρνηση ζητά πλήρη πρόσβαση σε όλες συσκευές

Ένας οργουελικός εφιάλτης
06 Δεκεμβρίου 2017 07:00
Η Γερμανική κυβέρνηση ζητά πλήρη πρόσβαση σε όλες συσκευές

Σάλος έχει προκληθεί στη Γερμανία με την νέα πρόταση που ετοιμάζεται να καταθέσει στην κυβέρνηση ο Υπουργός Εσωτερικών, Thomas de Maizière. Σε αυτήν απαιτεί από τις εταιρίες τεχνολογίας και ιδιωτικούς οργανισμούς να παρέχουν πλήρη πρόσβαση στις ηλεκτρονικές συσκευές που κατασκευάζουν, στις υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας της χώρας. Όπως αναφέρει το RND, ο υπουργός πρόκειται να εισηγηθεί της πρότασής του καθώς όπως ισχυρίζεται, οι νέες τεχνολογίες δημιουργούν όλο καινούρια εμπόδια στις υπηρεσίες συλλογής πληροφοριών να κάνουν τη δουλειά τους και να κατασκοπεύσουν τους κατηγορούμενους εγκληματίες.

Μέσα στο σχέδιο υπάρχουν όλου του τύπου οι ηλεκτρονικές συσκευές που έχουν δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο όπως κινητά τηλέφωνα, τηλεοράσεις, υπολογιστές, tablets, παιδικά παιχνίδια ακόμα και νέας γενιάς αυτοκίνητα. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε πως οι αισθητήρες των καινούριων αυτοκίνητων είναι τόσο εξελιγμένοι που μπορούν να ενημερώσουν τον κάτοχο/οδηγό για την παραμικρή αναταραχή του οχήματος την ώρα της στάθμευσης, κάτι που κάνει τις αποστολές της αστυνομίας ακατόρθωτες, όπως ισχυρίζονται.

Όπως είναι λογικό πολλοί ακτιβιστές και group υπεράσπισης προσωπικών δικαιωμάτων, έχουν εκφράσει τη δυσανασχέτησή τους με πορείες, από την ημέρα που οι προθέσεις του Γερμανού ΥΠ.ΕΣ έγιναν γνωστές. Ο ειδικός σε θέματα ασφαλείας, Frank Rieger, δήλωσε σε συνέντευξη του:

Οι προθέσεις του υπουργού πρόκειται να δημιουργήσουν μια επίθεση κατά της ψηφιακής αλλά και της φυσικής ασφάλειας όλων των πολιτών.[...] Τα πλάνα του υπουργού μοιάζουν με οργουελικό εφιάλτη. Σύντομα όλα τα σπίτια στη Γερμανία εξοπλισμένα με ηλεκτρονικές συσκευές, θα έχουν γεμίσει κοριούς.