Το autocomplete του YouTube εμφανίζει ανησυχητικά αποτελέσματα

Πρώτα το Elsagate, μετά τα συστηματικά σχόλια και τώρα αυτό
30 Νοεμβρίου 2017 05:00
Το autocomplete του YouTube εμφανίζει ανησυχητικά αποτελέσματα

Η υπόθεση της καταλληλότητας του περιεχομένου του YouTube για τις νεαρές ηλικίες συνεχίζει τα κλονίζει τα ειδησεογραφικά δίκτυα παγκοσμίως. Για αρχή, το φαινόμενο ElsaGate που περιστρεφόταν γύρω από οπτικο-ακουστικά ερεθίσματα φαινομενικά παιδικών - αλλά παραποιημένων - καναλιών, ύστερα η εμφάνιση συστηματικών σχολίων σε αυτά, από ανθρώπους που προσπαθούσαν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον ανήλικων θεατών και να τους παρασύρουν σε ακατάλληλες συζητήσεις, και τώρα τα ‘διεστραμμένα’ και άκρως ανησυχητικά αποτελέσματα του autocomplete της πλατφόρμας.


Σύμφωνα με αναφορά του BuzzFeed News, πλήθος χρηστών ανακάλυψαν ότι οι προτεινόμενες επιλογές του autocomplete της αναζήτησης του YouTube που ξεκινούσαν με το ‘how to have [...]’ ήταν - το ελάχιστο - διεστραμμένες, αφού μεταξύ αυτών διαβάζουμε: “πως να κάνετε σ*ξ με τα παιδιά σας”. Αν και η εταιρία προέβη στη διαγραφή αυτών αλλά και εφάμιλλων αποτελεσμάτων, παραμένει ανησυχητικό το πως βρέθηκαν εκεί εξ' αρχής.

Κατά τη διεξαγωγή ερευνών επί του θέματος, φαίνεται πως οι προτάσεις αυτές δεν αποτελούν ενδεικτικό στοιχείο παρόμοιων βίντεο, αλλά, όπως εικάζει η εταιρία, κάτι "φυτευτό" από διαδικτυακά trolls. Ο αλγόριθμος πίσω από την αυτόματη συμπλήρωση λαμβάνει υπόψη του δημοφιλή ερωτήματα που έχουν γίνει στην αναζήτηση του Google, όπου μια ομάδα κακόβουλων ανθρώπων θα μπορούσε να πληκτρολογεί την άνωθεν φράση αρκετές φορές μέσα στη μέρα με σκοπό να εμφανιστεί κάποια στιγμή ως πρόταση σε αναζητήσεις τρίτων. Η τεράστια έκταση που έχει καταλάβει το YouTube απαιτεί επειγόντως μεγαλύτερα μέτρα ασφαλείας.