Σύστημα της NASA εντοπίζει περιοχές που κινδυνεύουν από το λιώσιμο των πάγων

Νέος μαθηματικός αλγόριθμος μπορεί να σώσει ζωές
22 Νοεμβρίου 2017 06:45
Σύστημα της NASA εντοπίζει περιοχές που κινδυνεύουν από το λιώσιμο των πάγων

Δεν είναι κρυφό πως η παγκόσμια υπερθέρμανση του πλανήτη όλο και χειροτερεύει προκαλώντας όλο και περισσότερα ακραία φυσικά φαινόμενα και καταστροφές όπως το λιώσιμο των πάγων της Γης. Οι πάγοι που μέχρι πρότινος, στην πλειοψηφία τους βρίσκονταν στους πόλους της Γης, εδώ και χρόνια έχουν αρχίσει να λιώνουν με αποτέλεσμα να αυξάνουν τη στάθμη της θάλασσας σε ορισμένες περιοχές, αλλοιώνοντας το γεωγραφικό τοπίο.

Με το πρόβλημα να γίνεται ολοένα και πιο σοβαρό, οι επιστήμονες της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, NASA, δημιούργησαν ένα εργαλείο το οποίο με τη χρήση πολύπλοκων μαθηματικών και φυσικών εξισώσεων μπορεί να εντοπίσει ποιο παγόβουνο ή παγετώνας θα επηρεάσει την εκάστοτε περιοχή αφού υποστεί υγροποίηση. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα με όνομα “Gradient fingerprint mapping” μπορεί να υπολογίσει ποιες παραθαλάσσιες περιοχές θα επηρεαστούν πριν συμβεί η υγροποίηση των πάγων με σκοπό την άμεση λήψη μέτρων.

Αν και η λογική λέει πως με την υγροποίηση των πάγων η στάθμη ανεβαίνει, δεν συμβαίνει αυτό σε όλες τις περιπτώσεις. Πολλές είναι οι φορές που πόλεις επηρεάζονται από πάγους αρκετά μακριά από αυτές. Για παράδειγμα η στάθμη της θάλασσας στην πόλη της Νέας Υόρκης θα ανέβει από την υγροποίηση των πάγων της Γροιλανδίας, ενώ η στάθμη στο Όσλο της Νορβηγίας θα πέσει από το λιώσιμο των ίδιων πάγων. Γεωγραφικά οι δύο περιοχές δεν έχουν καμία σχέση, ωστόσο ο αλγόριθμος λαμβάνοντας υπ’ όψη παραμέτρους όπως την περιστροφή της γης και τη βαρύτητα, μπορεί να επιβεβαιώσει την παραπάνω συνθήκη με απόλυτη ακρίβεια.

Αν και η τεχνική υπολογισμού δεν προσφέρει πολλά στην αντιμετώπιση του φαινομένου, είναι χρήσιμο που δημιουργήθηκε ένα τέτοιο σύστημα πρόληψης, αφού τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και περισσότερα.