Τα Ηνωμένα Έθνη συζητούν την απαγόρευση των “Ρομπότ Δολοφόνων”
Η χρήση αυτόνομων “ρομπότ” σε μικρές και μεγάλες μονάδες παραγωγής είναι κάτι σύνηθες τη σήμερον ημέρα, σε σημείο μάλιστα που οδηγεί σε έντονους προβληματισμούς σχετικά με την ολοκληρωτική εξαφάνιση - ακόμη και τετριμμένων - θέσεων εργασίας. Μεταξύ των υπολοίπων όμως θεμάτων που επηρεάζει η διαρκώς αυξανόμενη “αυτονόμησή” τους, είναι και η ηθικολογικά τοποθετημένη ανησυχία χρήσης τους σε κάποιο πεδίο μάχης.
Ελέω αυτού, αντιπρόσωποι 22 χωρών των Ηνωμένων Εθνών σε πρόσφατη συγκέντρωσή τους, ξεκίνησαν τις θεμελιακές συζητήσεις επί του θέματος. Συγκεκριμένα, στο συνέδριο περί Συμβατικών Όπλων, προτάθηκε η οριστική απαγόρευση τόσο της παραγωγής όσο και της χρήσης αυτόνομων όπλων και οπλικών συστημάτων, επίσης γνωστών και ως “Ρομπότ Δολοφόνοι”. Πρόκειται παραταύτα για μια συνομιλία βασικών τοποθετήσεων όπου όσα ειπώθηκαν δεν επαρκούν αλλά και δεν ευσταθούν αυτόνομα, αφού απαιτούν τον ορισμό τους μέσω μελλοντικών νύξεων. Η ύπαρξη ενός “νομικά δεσμευτικού οργάνου,” που θα υπαγορεύει τη χρήση τέτοιων ή εφάμιλλων τεχνολογιών, καθώς και η “διατήρηση κάποιου ανθρώπινου ελέγχου πάνω σε αυτές,” αποτελούν κοινές απόψεις μεταξύ όλων των χωρών.
Δεδομένων των αντίστοιχων προβληματισμών που εκφράζουν εδώ και καιρό ειδήμονες του χώρου της τεχνητής νοημοσύνης, καλώντας τους παγκόσμιους ηγέτες μέσω επιστολών να υποστηρίξουν μια γενική τροπολογία απαγόρευσης των αυτόνομων όπλων, καθώς και της ύφεσης που παρουσιάζει ο τομέας παραγωγής τους με ολοένα και περισσότερες εταιρίες να επενδύουν υπέρογκα ποσά σε αυτά, δεν υπάρχει καταλληλότερη εποχή διευθέτησης του ζητήματος. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα λεγόμενα του Πρέσβη της Ινδίας, Amandeep Gill, δεν υπάρχει λόγος δραματοποίησης της όλης κατάστασης αφού “τα ρομπότ δεν έχουν κατακτήσει τον κόσμο. Οι άνθρωποι έχουν ακόμη το πάνω χέρι”.
Κάθετα αντίθετος σε αυτή την άποψη είναι ο καθηγητής Πανεπιστημίου του Berkeley, Stuart Russell, ο οποίος εργάζεται πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη εδώ και 35 χρόνια. Σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες, παρήγαγαν το παρακάτω video, μια μίνι-ταινία στην οποία απεικονίζεται ένα δυστοπικό μέλλον της ανθρωπότητας με τεχνολογίες όχι φανταστικές και μακρινές, αλλά με τεχνολογίες που υπάρχουν σήμερα. Σύμφωνα με τον Russell, αν δώσουμε τη δυνατότητα στην τεχνητή νοημοσύνη να αποφασίζει ποιος ζει και ποιος πεθαίνει, σύντομα η ελευθερία του λόγου και της άποψης θα αποτελέσει παρελθόν. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τονίζει πως "οι χώρες δεν έχουν χρόνο...να χάνουν απλά μιλώντας για αυτό το θέμα" και καλεί σε ταχείες αποφάσεις.
Ακολουθήστε το Unboxholics.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα για τεχνολογία, videogames, ταινίες και σειρές. Ακολουθήστε το Unboxholics.com σε Facebook, Twitter, Instagram, Spotify και TikTok.