Ανησυχητικά τα παιδικά videos του YouTube

Το ElsaGate ταρακουνά το γίγαντα του streaming
20 Νοεμβρίου 2017 08:08
Ανησυχητικά τα παιδικά videos του YouTube

Εδώ και καιρό μιλάμε για την πολιτική ορθότητα και τον καθωσπρεπισμό του περιεχομένου του YouTube, με ρατσιστικά, σεξιστικά και άλλων ειδών θέματα να έχουν διχάσει τον κόσμο. Λίγοι όμως είχαν προσέξει τον κίνδυνο που ελλοχεύει για τα μικρά παιδιά μέσω των φαινομενικά αθώων παιδικών videos.

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας ή ακόμα και δημοτικού, τείνουν να επιλέγουν στη σειρά videos από τα προτεινόμενα του YouTube. Ο γονιός συνήθως επιλέγει ένα “ασφαλές” video και αφήνει το παιδί να παρακολουθεί. Στα προτεινόμενα όμως πολλές φορές, εμφανίζονται παιδικά videos τα οποία είναι το λιγότερο ανησυχητικά, με χαρακτήρα βίαιο ή και σεξουαλικό πολλές φορές. Τα κανάλια αυτά φτάνουν τις εκατομμύρια προβολές και συνδρομητές.

Πρόσφατο παράδειγμα, το ban του καναλιού Toy Freaks, ενός από τα πιο αμφιλεγόμενα παιδικά κανάλια με 8.53 εκατομμύρια συνδρομητές, σε μια προσπάθεια εξυγίανσης του παιδικού τμήματος του YouTube. Πρόκειται για το 68ο σε μέγεθος κανάλι του YouTube. Η πλατφόρμα έχει ξεκινήσει μια παγκόσμια προσπάθεια εύρεσης ακατάλληλων παιδικών videos τα οποία είναι “το λιγότερο ανησυχητικά” ή μπορούν να βλάψουν την ψυχική υγεία των παιδιών.

Το ευρύτερο φαινόμενο έχει ονομαστεί #elsagate από την Elsa της ταινίας Frozen της Disney, ωστόσο συμπεριλαμβάνει ένα πλήθος ακόμα αγαπητών στα παιδιά χαρακτήρων, οι οποίοι κάνουν πράξεις που θα μπορούσαν να σοκάρουν ακόμα και έναν ενήλικα.

Όπως αναφέραμε, αυτά τα videos καταλήγουν στα προτεινόμενα του YouTube εκμεταλλευόμενα τον αλγόριθμό του, με τις λέξεις “κλειδιά” τοποθετημένες στον τίτλο. Έτσι πολλές φορές οι γονείς δεν αντιλαμβάνονται καν το περιεχόμενο που παρακολουθεί το παιδί, αφού μια γρήγορη ματιά απλά αποκαλύπτει το Spider Man, την Elsa και άλλους χαρακτήρες.

Tags: