Αυξάνονται οι μολύνσεις στις Android συσκευές

Βασισμένα στην έρευνα της Nokia
17 Νοεμβρίου 2017 05:00
Αυξάνονται οι μολύνσεις στις Android συσκευές

Αδιαμφισβήτητα διανύουμε μια ηλεκτρονική εποχή , στην οποία μέρα με τη μέρα οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται. Οι ηλεκτρονικοί εγκληματίες εκπαιδεύονται συνεχώς και γίνονται πιο περίτεχνοι με τις μεθόδους που χρησιμοποιούν για να επιτεθούν στα θύματά τους. Με την τόσο μεγάλη αύξηση των κινητών συσκευών του πλανήτη, οι εγκληματίες έχουν στρέψει την προσοχή τους σε αυτές, καθιστώντας τα smartphones τις συσκευές με τις περισσότερες μολύνσεις.

Η Nokia διεξήγαγε μια έρευνα μέσω της οποίας κατάφερε να εντοπίσει πως οι συσκευές βασισμένες σε Android είναι αυτές που φιλοξενούν τους περισσότερους ιούς αλλά και ότι το πλήθος των κακόβουλων λογισμικών που υπάρχουν για τη συγκεκριμένη πλατφόρμα ξεπερνά σε αριθμό οποιαδήποτε άλλη. Κατά τα ευρήματα, οι περισσότεροι χρήστες γίνονται θύματα από εφαρμογές που παρουσιάζονται ως κάποιες άλλες, ενώ στην ουσία κρύβουν μέσα τους τον ιό. Για παράδειγμα, κάποιος εγκληματίας μπορεί να δημιουργήσει ένα App πανομοιότυπο με αυτό του Facebook αλλά μέσα του να κρύψει κακόβουλο κώδικα, ο οποίος δρα χωρίς να τον παρατηρήσει κανείς.

Η πλειοψηφία τέτοιων εφαρμογών προέρχονται από τρίτα App Stores και όχι τα επίσημα. Η Nokia αναφέρει πως το Google Play Store έχει κάνει τεράστια προσπάθεια να προστατέψει τους χρήστες από τέτοιου είδους λογισμικά και πως βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από πριν δύο χρόνια. Η Nokia ισχυρίζεται πως ο πιο δημοφιλής ιός είναι το Uapush adware ενώ ακολουθούν τα Jisun ransomware και Marcher banking trojan.

Εσείς έχετε πέσει θύμα κακόβουλου λογισμικού στην κινητή σας συσκευή; Πείτε μας στα σχόλια.