Hacking σε Boeing 757 δίνει πλήρη πρόσβαση στα συστήματά του

Η εταιρία αρνείται οποιοδήποτε κενό στο σύστημα της
15 Νοεμβρίου 2017 06:13
Hacking σε Boeing 757 δίνει πλήρη πρόσβαση στα συστήματά του

Τρομακτικά τα νέα που έρχονται από πηγές του TH, όταν το Department of Homeland Security (DHS) των Ηνωμένων Πολιτειών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία δημοσιοποιούσε στοιχεία τα οποία έδειχναν ότι ερευνητές ασφαλείας είχαν καταφέρει να αποκτήσουν πρόσβαση στο σύστημα ενός Boeing 757 επιτυχώς. Η παρουσίαση του ερευνητικού προγράμματος έγινε στο CyberSat Summit 2017, ενώ μέρος αυτού ήταν ερευνητές εταιριών ιδιωτικού τομέα, καθώς και άνθρωποι του DHS.

Η τεχνική ανάλυση της επίθεσης υποδεικνύει ότι οι επιτιθέμενοι κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση μέσω ραδιοφωνικών συχνοτήτων (RF) κάτι πολύ τρομακτικό, αν σκεφτεί κανείς την εμβέλεια που μπορεί να έχουν τα ραδιοφωνικά κύματα. Ο Robert Hickey, υπεύθυνος του τμήματος Cyber Operations του DHS ανέφερε για τη συγκεκριμένη επίθεση:

Το αεροσκάφος έφτασε σε εμάς στις 19/11/2016. Δύο ημέρες μετά, είχαμε διεισδύσει επιτυχώς μέσα στο σύστημα του, δίχως καμία εξωτερική βοήθεια...

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε έναν ακόμα μεγάλο παράγοντα της δοκιμής που κάνει τα πράγματα πιο τρομακτικά. Το πείραμα έλαβε χώρα κάτω από φυσιολογικές συνθήκες και όχι ιδανικές εργαστηρίου, αλλά ούτε και πραγματικής ζωής. Οι φυσιολογικές συνθήκες εκφράζουν μια μέση δυσκολία, κάτι πιο κοντά σε αυτό που θα αντιμετώπιζε ένας πραγματικός εγκληματίας.

Το Department of Homeland Security ξεκίνησε να ενδιαφέρεται για τις απειλές εναέριων σκαφών, από τότε που ένας ανώνυμος hacker ισχυρίστηκε ότι είχε την ικανότητα να πάρει τον έλεγχο των μηχανών ενός αεροσκάφους το 2015.

Οι εταιρία Boeing όταν ερωτήθηκε επισήμως για το θέμα, αρνήθηκε οποιαδήποτε γνώση ή αναγνώριση κάποιας ευπάθειας, ενώ ταυτόχρονα τόνισε πως τόσα χρόνια συνεργάζεται στενά με οργανισμούς όπως το DHS και το FAA για την σωστή ασφάλεια των αεροσκαφών της.

Tags: