Ο CEO της Nvidia σχολιάζει την συνεργασία Intel - AMD

Η πολυσυζητημένη επιχειρησιακή κίνηση των δύο εταιριών έχει προκαλέσει αίσθηση
12 Νοεμβρίου 2017 11:34
Ο CEO της Nvidia σχολιάζει την συνεργασία Intel - AMD

Πολύ ενδιαφέροντα είναι τα νέα που είχαμε αναμεταδώσει σε προηγούμενο άρθρο, για τη συνεργασία που συνάπτουν οι εταιρίες κατασκευής επεξεργαστών, Intel και AMD με σκοπό τη δημιουργία GPU για τους νέους επεξεργαστές σειράς H της Intel. Η επιχειρησιακή κίνηση των εταιρειών, έχει κάνει αίσθηση στην αγορά αφού πολλοί επαγγελματίες του τεχνολογικού αλλά και του επενδυτικού χώρου, προσπαθούν να προβλέψουν τι παραπάνω μπορεί να αποφέρει αυτή η σύμπραξη.

Λίγο μετά την ανακοίνωση του κοινού project, ο αντιπρόεδρος και πρώτος αρχιτέκτονας της AMD, Raja Koduri πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει την εταιρία, ενώ μετά από μερικές μέρες η μπλε ομάδα ανακοίνωσε την πρόσληψή του ως επικεφαλής του τομέα γραφικών. Δεν έχει υπάρξει κάποια δήλωση για το αν η συγκεκριμένη κίνηση πρόκειται για μέρος της συμφωνίας των δύο οργανισμών, ωστόσο η απώλεια του Koduri από την AMD πρόκειται να αποδειχθεί ως μεγάλο μειονέκτημα.

Σε όλα τα παραπάνω αναφέρθηκε με μεγάλη προσοχή αλλά και ανησυχία, ο CEO της Nvidia, Jensen Huang, στην εκδήλωση ενημέρωσης τύπου, μετά την ανακοίνωση των οικονομικών στοιχείων τρίτου τριμήνου της εταιρίας. Είναι λογικό πως μια τέτοια κίνηση θα επηρεάσει κατά πολύ τη μόνη ανταγωνίστρια εταιρία στην αγορά των επεξεργαστών γραφικών. Η κύρια δήλωση του Huang για το θέμα όταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφο, ήταν:

Βεβαίως και υπάρχουν πολλές ειδήσεις εκεί έξω για το τι συμβαίνει. Πρώτα από όλα η έξοδος του Raja από την AMD είναι μεγάλη απώλεια για την εταιρία, ενώ η πρόσληψή του από την Intel δείχνει πως η εταιρία έχει αναγνωρίσει τη σημασία των GPU στην αγορά. Οι GPU πλέον δεν είναι απλά επιταχυντές γραφικών αλλά παράλληλοι επιταχυντές ειδικών τομέων, επεξεργαστές πάρα πολύ πολύπλοκοι. Αυτός είναι και ο λόγος που η IBM χρησιμοποιεί τους επεξεργαστές μας για τους καλύτερους και μεγαλύτερους supercomputers του κόσμου.

Ο CEO της Nvidia, επέλεξε πολύ προσεκτικά τα λόγια του με σκοπό την αποφυγή παρεξηγήσεων αλλά και έκθεσης της εταιρίας. Κατά την πάροδο του event ο επικεφαλής της Nvidia αναφέρθηκε ξανά στο θέμα, αλλά αυτή τη φορά χωρίς να χρησιμοποιεί ονόματα. Στην επίμαχη δήλωση που ακολουθεί, φαίνεται πως βρίσκει την τεχνική της Intel λανθασμένη, ενώ ταυτόχρονα δηλώνει πως η Nvidia έχει το πάνω χέρι στην αγορά των επεξεργαστών.

Άμα έχεις τέσσερις ή πέντε διαφορετικές αρχιτεκτονικές να υποστηρίξεις και τις διαθέτεις στους καταναλωτές ώστε αυτοί να επιλέξουν ποια είναι η καλύτερη για την εφαρμογή τους, είναι σαν να λες ποιά από τις αρχιτεκτονικές σου είναι η καλύτερη. [...] Άμα υπάρχουν πέντε αρχιτεκτονικές, σίγουρα με την πάροδο του χρόνου το 80% αυτών θα αποδειχθούν λάθος. Πιστεύω πως το πλεονέκτημά μας βρίσκεται στο γεγονός ότι επικεντρωνόμαστε σε μια αρχιτεκτονική τη φορά.

Tags: