Ο αστροναύτης Scott Kelly προσπαθεί να περπατήσει στη Γη

Οι επιπτώσεις ενός χρόνου στο διάστημα
02 Νοεμβρίου 2017 05:45
Ο αστροναύτης Scott Kelly προσπαθεί να περπατήσει στη Γη

Ο τρόπος που λειτουργούν τα πράγματα στο διάστημα σε σχέση με τη γη διαφέρουν κατά πολύ, ακόμη και εκείνα που αφορούν τις θεμελιώδης αρχές του σώματός μας. Στη γη για παράδειγμα γνωρίζουμε που είναι το ‘πάνω’ και που το ‘κάτω’ ανά πάσα στιγμή, αυτό συμβαίνει ελέω των αισθητήρων εντός των αυτιών μας που αποτελούν μέρος του συστήματος που ευθύνεται για τη διατήρηση της ισορροπίας μας. Στο διάστημα από την άλλη, η μηδενική βαρύτητα μπερδεύει την όλη διαδικασία προσανατολισμού, προκαλώντας συχνές ζαλάδες τις πρώτες ημέρες των αστροναυτών εκεί.

Σε μια προσπάθεια ανακάλυψης όλων εκείνων των παραγόντων που επηρεάζουν το ανθρώπινο σώμα κατά την έκθεσή του στο διάστημα για ένα μεγάλο χρονικό πλαίσιο, ο αστροναύτης Scott Kelly αποπειράθηκε να περάσει 340 ημέρες στον Παγκόσμιο Διαστημικό Σταθμό (ISS). Ο χρόνος του εκεί αποτέλεσε πηγή πληροφοριών έτσι ώστε η νέα γενιά αστροναυτών (βλ. Apollo Generation) να είναι προετοιμασμένη για deep-space ταξίδια, μεγαλύτερης δηλαδή διάρκειας και αποστάσεων από εκείνη που μεσολαβεί μέχρι τη σελήνη ή και τα άκρα του Ηλιακού μας συστήματός.

Σύμφωνα με αποκλειστικό βίντεο που διέθεσε το τηλεοπτικό δίκτυο PBS στο TheVerge, ο Scott χρειάστηκε περισσότερους από δύο μήνες έτσι ώστε να αναπροσαρμοστεί στη βαρύτητα της γης, δηλώνοντας ακόμη και τότε συχνούς πόνους στα πόδια του. Έξι ώρες μετά την προσγείωση βρέθηκε ανήμπορος να κουνήσει τα πόδια του, "λες και αυτά ήταν φτιαγμένα από ζελέ", αφού χρειάστηκε τουλάχιστον εικοσιδύο ώρες για να σταθεροποιηθεί.

Μια συνεργασία του καναλιού με την Time Inc. έχει αναλάβει να παρουσιάσει την επαναπροσαρμογή του αστροναύτη στη Γη, κάνοντας πρεμιέρα στις 15 Νοεμβρίου. Ακολουθεί το trailer.