Η AMD φέρνει τους Ryzen CPUs στα Laptop

Τα νέα APUs της φέρουν Vega GPUs
29 Οκτωβρίου 2017 06:00
Η AMD φέρνει τους Ryzen CPUs στα Laptop

Είναι γνωστό πλέον πως η AMD επέστρεψε δυναμικά, χτυπώντας τον ανταγωνισμό τόσο στις “ωμές” αποδόσεις, όσο φυσικά και στο τελικό κόστος προϊόντος. Η εταιρία κατάφερε μέσα σε ένα μικρό χρονικά διάστημα να ανοίξει το “ψαλίδι” των προτάσεων της, προσφέροντας επιλογές για κάθε ανάγκη και τσέπη, με τους Ryzen 3, 5, 7, Pro, Threadripper και EPYC CPUs της να αποτελούν άμεση απάντηση στους Core-i3, i5, i7, i9 και Xeon επεξεργαστές της Intel.

 

Από την άλλη, η αρχιτεκτονική Ryzen δήλωνε απούσα από την κατηγορία των mobile επεξεργαστών, αφήνοντας ένα μεγάλο μέρος της αγοράς ανεκμετάλλευτο. Αυτό έρχεται να αλλάξει σήμερα η εταιρία με τους Ryzen 5 2500U και Ryzen 7 2700U. Πρόκειται φυσικά για APUs (abbr. Accelerated Processing Units) όπως τα ονομάζει η εταιρία, chips δηλαδή που φέρουν τόσο επεξεργαστή όσο και κάρτα γραφικών ειδικά σχεδιασμένα για πολύ λεπτά φορητά συστήματα (βλ. Laptops). Να σημειωθεί πως πλέον ο όρος APU αποτελεί περισσότερο marketing τέχνασμα αφού οι CPUs της Intel ενσωματώνουν κάρτα γραφικών εδώ και πολλές γενιές.

 

Ο Ryzen 5 2500U φέρει 4 πυρήνες με 8 νήματα, έρχεται χρονισμένος στα 2.0GHz με δυνατότητα boost στα 3.6GHz, καταναλώνει 15W και εξοπλίζεται με 8 Radeon Vega Compute Units χρονισμένα στα 1100MHz. Ο Ryzen 7 2700U φέρει και αυτός 4 πυρήνες με 8 νήματα, έρχεται χρονισμένος στα 2.2GHz με δυνατότητα boost στα 3.8GHz, καταναλώνει 15W και εξοπλίζεται με 10 compute-units χρονισμένα στα 1300MHz. Η εταιρία υπόσχεται έως και 200% αυξημένες αποδόσεις εν συγκρίσει με τους προκατόχους τους.

 

HP, Acer και Lenovo όπως επιβεβαιώνει η AMD ετοιμάζουν προτάσεις για τη περίοδο των χριστουγεννιάτικων διακοπών.