Ερευνητές χειρίζονται ρομπότ με το HTC Vive controller

Μια νέα ανακάλυψη για τον τηλεχειρισμό των ρομπότ
27 Οκτωβρίου 2017 04:15
Ερευνητές χειρίζονται ρομπότ με το HTC Vive controller

Νέα τεχνική τηλεχειρισμού ανθρωπίνων διαστάσεων, ρομπότ, ανέπτυξαν επιστήμονες στην Ιαπωνία. Οι ερευνητές, με την χρήση των controller από το HTC Vive μπόρεσαν να δημιουργήσουν ένα σύστημα το οποίο μεταφέρει τις ανθρώπινες κινήσεις στο ρομπότ.

Αν και η ιδέα δεν είναι καινούρια, οι επιστήμονες του Τόκυο δήλωσαν ότι η κατασκευή τους είναι η πιο εξελιγμένη, μέχρι στιγμής. Ισχυρίζονται πως οι προηγούμενες εφευρέσεις τέτοιου τύπου, χειριζόντουσαν πολύ μικρότερα σε μέγεθος ρομπότ και οι περισσότερες μόνο το επάνω μισό των ανδροειδών. Το πρωτότυπο ρομπότ που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές, έχει το μέγεθος ενός ενήλικα και είχε δημιουργηθεί από το Πανεπιστήμιο για να διαγωνιστεί ως ρομπότ διασώστης στην οργάνωση της DARPA.

Όπως μπορείτε να διακρίνετε και στο βίντεο, τέσσερα τηλεχειριστήρια του HTC Vive έχουν χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση του project και αντιστοιχούν ένα σε κάθε ανθρώπινο άκρο. Έπειτα με το σύστημα αναγνώρισης κίνησης τρισδιάστατου (3D) χώρου της HTC, Lightscope, οι κινήσεις μετατρέπονται σε ρομποτικές εντολές. Ο Ishiguro Yasushiro, είπε στο The Verge, ότι οι ανθρώπινες κινήσεις πρώτα φιλτράρονται και μετά μεταδίδονται στο ρομπότ με σκοπό την εξομάλυνση τους για τη μηχανή. Κινήσεις που δεν είναι εφικτές από το μηχάνημα ακυρώνονται, άλλες παραμετροποιούνται ενώ οι ταχύτητες μειώνονται για να επιτευχθεί καλύτερο τελικό αποτέλεσμα.

Η τεχνολογία τηλεχειρισμού έχει αναπτυχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, ωστόσο δεν είναι έτοιμη ακόμα για πραγματικές καταστάσεις. Ο Yasushiro ανέφερε πως τα Virtual Reality Headshets δίνουν στον χρήστη την δυνατότητα να βλέπει μέσα από τα “μάτια” του ρομπότ ενώ μελλοντικά θα μπορούν να αισθάνονται ότι και αυτό.

Τελικά, θα μπορέσουμε να κάνουμε με τα ανθρωποειδή ρομπότ ό,τι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι