Ερευνητές δημιούργησαν δέρμα με αίσθηση αφής για ρομπότ

Σημαντικότατη εξέλιξη στον τομέα της ρομποτικής
20 Οκτωβρίου 2017 04:45
Ερευνητές δημιούργησαν δέρμα με αίσθηση αφής για ρομπότ

Η κατασκευή των ρομποτικών κατασκευών καθώς και ο προγραμματισμός τους έχουν εξελιχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια, εάν λάβουμε υπ’ όψη και τα άλματα που έχουν γίνει στην τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο ένα από τα μεγαλύτερα ελαττώματα που είχαν, μέχρι τώρα, τα ρομπότ, ήταν η ανακρίβεια στις αισθήσεις τους.

Ερευνητές απο το Πανεπιστήμιο της Washington και το UCLA κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα υλικό που μοιάζει σε ανθρώπινο δέρμα και μπορεί να καλύψει οποιοδήποτε μέρος μιας ρομποτικής κατασκευής, ενώ παράλληλα της δίνει τη δυνατότητα της αίσθησης της αφής. Το υλικό μπορεί να “αισθανθεί” δονήσεις, δύναμη και πίεση επιτρέποντας στο ρομπότ να διεξάγει εργασίες που μέχρι τώρα ήταν αδύνατο.

Οι ερευνητές δημιούργησαν κανάλια κατά μήκος του “δέρματος” τα οποία είναι γεμάτα με ηλεκτρικά αγώγιμο υγρό μέταλλο. Όταν η πίεση μέσα σε αυτά τα κανάλια αλλάζει το υγρό μέταλλο μετακινείται και αλλάζει η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που μπορεί να το διαπεράσει. Δημιουργώντας σχέση μεταξύ της πίεσης και της μεταβολής της ηλεκτρικής ενέργειας, οι ερευνητές μπορούν να υπολογίσουν ακριβώς το τι συμβαίνει πάνω στην επιφάνεια.

Η ανακάλυψη αυτή θεωρείται μεγάλο ορόσημο στην ρομποτική τεχνολογία καθώς ανοίγει ένα μεγάλο εύρος εργασιών και δραστηριοτήτων για τις ρομποτικές μηχανές. Τα ρομπότ θα είναι σε θέση να διεξάγουν χειρουργικές επεμβάσεις ή αφοπλισμούς εκρηκτικών με την ακρίβεια που θα πετύχαινε κάποιο ανθρώπινο χέρι.