Η Apple δίνει απαντήσεις για το Face ID

Με αφορμή την επιστολή του Γερουσιαστή A. Franken
19 Οκτωβρίου 2017 04:00
Η Apple δίνει απαντήσεις για το Face ID

Με το iPhone X να βρίσκεται ελάχιστες ημέρες μακριά από τα ράφια των καταστημάτων και τα χέρια του κοινού, πολλοί είναι αυτοί που έχουν κάνει πιο έντονες τις ανησυχίες τους για την προστασία των δεδομένων και την τεχνολογία Face ID, της Apple. Ένας από αυτούς τους ανθρώπους τυχαίνει να είναι ο Αμερικανός Γερουσιαστής Al Franken, ο οποίος πήρε την πρωτοβουλία να αποστείλει μια επιστολή στον CEO της εταιρίας, Tim Cook φέρνοντας στο φως τις απορίες του σχετικά με την νέα τεχνολογία.

Ο Αμερικανός πολιτικός έθιξε πολύ συγκεκριμένα θέματα στο γράμμα του, τα οποία απαντήθηκαν από τον διευθύνων σύμβουλο της Apple και σε ύστερη ανακοίνωση του αποκάλυψε πως οι απαντήσεις αυτές τον κάλυψαν. Πρώτο και κύριο θέμα ήταν η ασφάλεια των χρηστών. Όπως είναι λογικό, οι πληροφορίες που συλλέγονται για τα χαρακτηριστικά του προσώπου ενός ατόμου δεν μπορούν να θεωρηθούν ασήμαντες. Ο Tim Cook τόνισε πως όλες οι πληροφορίες έχουν ήδη δημοσιευτεί στο White Paper της εταιρίας περί ασφάλειας του Face ID, ωστόσο επισήμανε πως όλες οι πληροφορίες και οι μαθηματικοί αλγόριθμοι που εκφράζουν τα στοιχεία του προσώπου του εκάστοτε χρήστη, αποθηκεύονται μόνο στην κρυπτογραφημένη μνήμη του Secure Enclave. Τα δεδομένα αυτά δε φεύγουν ποτέ από τη συσκευή, δεν αναμεταδίδονται στην Apple και ούτε υπάρχουν στα backup αρχεία των κινητών συσκευών.

Το επόμενο σε σειρά θέμα ήταν ο διαμοιρασμός των πληροφοριών του Face ID με τρίτους κατασκευαστές ή applications. Η Apple τόνισε πάλι, πως οποιαδήποτε εφαρμογή ή τρίτος φορέας που έχει τη δυνατότητα να πιστοποιήσει το χρήστη με τη διαδικασία του Face ID ή του Passcode, δεν παίρνει πρόσβαση ποτέ στα στοιχεία αυτά αλλά μόνο στο αν η πιστοποίηση ήταν επιτυχής ή όχι. Η πιστοποίηση γίνεται σε απόλυτα κρυπτογραφημένο περιβάλλον και τα δεδομένα δεν φεύγουν ποτέ εκτός του Secure Enclave.

Στην ερώτηση του Γερουσιαστή για διαμοιρασμό των δεδομένων με Αρχές ασφαλείας, η Apple απέφυγε να απαντήσει ευθέως, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν μπορεί να παρέχει σε οποιαδήποτε Αρχή πληροφορίες που δεν κατέχει γιατί όπως προαναφέραμε τα δεδομένα του Face ID δεν φεύγουν ποτέ από την εκάστοτε συσκευή.