Η ασφάλεια του Wi-Fi έχει παραβιαστεί

Πανικόβλητες οι εταιρίες, τρέχουν να καλύψουν το κενό ασφαλείας
17 Οκτωβρίου 2017 07:10
Η ασφάλεια του Wi-Fi έχει παραβιαστεί

Άλλο ένα τρανό παράδειγμα πως πραγματική ασφάλεια δεν υπάρχει πουθενά στον ψηφιακό κόσμο, έρχεται με μια τεχνολογικά σοκαριστική αποκάλυψη. Ερευνητές ασφαλείας κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση σε Wi-Fi συστήματα προστατευμένα από WPA2 πρωτόκολλο, μια από τις πιο διαδεδομένες λύσεις ασφαλείας εδώ και χρόνια, μία που την είχαν υιοθετήσει σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές ασύρματων routers.

Το KRACK, όπως το ονόμασαν, κατάφερνε να μπαίνει “ανάμεσα” από την επικοινωνία του router με τη Wi-Fi συσκευή (τηλέφωνο, κάμερα ασφαλείας κλπ) και να υποκλέπτει όλα τα μεταδιδόμενα δεδομένα, αρχεία, εικόνα, video και ήχο.

Αν η συσκευή σας υποστηρίζει Wi-Fi, τότε κατά πάσα πιθανότητα έχει επηρεαστεί.

Σημείωσαν επίσης πως το 41% όλων των Android συσκευών είναι ευπαθείς σε μια “εξαιρετικά καταστροφική” επίθεση. Οι επιτιθέμενοι πέρα από το κλέψιμο αρχείων, μπορούν ακόμα και να τρέξουν κακόβουλο κώδικα στις συσκευές, αρκεί να βρίσκονται εντός της εμβέλειας του Wi-Fi. Η μόνη λύση είναι η έκδοση patch από όλες τις εταιρίες για όλα τα routers και όλες τις επηρεαζόμενες συσκευές. Περισσότερες λεπτομέρειες για το exploit μπορείτε να βρείτε στο krackattacks.com.

Η Microsoft ήταν η πρώτη που αντέδρασε στο νέο exploit και ήδη κυκλοφόρησε patch για όλες τις υποστηριζόμενες εκδόσεις Windows.

Έχουμε εκδώσει ένα security patch για να λύσουμε το πρόβλημα. Πελάτες που θα κάνουν το update ή έχουν τις αυτόματες αναβαθμίσεις ενεργοποιημένες, θα είναι προστατευμένοι.

Η Google υποσχέθηκε ένα fix για το Android “μέσα στις επόμενες εβδομάδες”, ενώ οι πρώτες συσκευές που θα δεχθούν την αναβάθμιση ασφαλείας θα είναι τα Pixel. Η Apple διαβεβαίωσε πως έχει λύσει το πρόβλημα στις beta εκδόσεις των macOS, iOS, tvOS και watchOS, με τις ολοκληρωμένες εκδόσεις να αναμένονται να διατεθούν στο κοινό μέσα στο μήνα.