Κώδικας για Monero mining βρέθηκε στην ιστοσελίδα του Politifact

Ο οργανισμός βρίσκεται σε συναγερμό
17 Οκτωβρίου 2017 04:30
Κώδικας για Monero mining βρέθηκε στην ιστοσελίδα του Politifact

Με τα κρυπτονομίσματα να αποκτούν όλο και περισσότερο κοινό και κατ’ επέκταση αξία, πολλά sites (βλ. Pirate Bay) έχουν αξιοποιήσει μια καινούρια τεχνική εξόρυξης ηλεκτρονικών νομισμάτων, η οποία εκμεταλλεύεται την επεξεργαστική ισχύ των επισκεπτών της σελίδας κάνοντας το σύστημα τους ανεξήγητα αργό.

Η παραπάνω τεχνική έχει επιτρέψει σε όλους τους ηλεκτρονικούς εγκληματίες να εγκαταστήσουν τέτοιο σύστημα σε σελίδες τρίτων παράνομα και να κερδοσκοπούν χωρίς να τους αντιληφθεί κανείς. Μια τέτοια περίπτωση από ότι φαίνεται είναι και το πασίγνωστο Politifact.

Μετά από ενημέρωση κάποιου επισκέπτη, η διοίκηση της σελίδας, προς έκπληξη της, ανακάλυψε πως στην κεντρική ιστοσελίδα της είχε προστεθεί κομμάτι κώδικα Javascript, το οποίο χρησιμοποιούσε τους πόρους των συστημάτων των επισκεπτών για την εξόρυξη του κρυπτονομίσματος Monero, τα οποία καταπείθονταν σε λογαριασμό άγνωστου μέχρι τώρα κατόχου.

Η τεχνικοί του οργανισμού αφαίρεσαν απευθείας το κακόβουλο λογισμικό, ενώ διεξάγετε έρευνα για το πως αυτό βρέθηκε εκεί εξ’ αρχής. Η διοίκηση δήλωσε πως ακόμα δε γνωρίζει αν είναι δουλειά κάποιου ηλεκτρονικού εγκληματία ή κάποιου ανθρώπου εκ των έσω, ωστόσο θα κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να εντοπίσει τον υπεύθυνο.

Ο ιστότοπος του Politifact σημειώνει περίπου 3.2 εκατομμύρια επισκέψεις κάθε μήνα, κάτι που μας κάνει να πιστεύουμε ότι όποιος κρύβεται τελικά πίσω από αυτό, κατάφερε να αποκομίσει ένα αξιοσημείωτο κεφάλαιο έστω και αν ο κώδικας βρισκόταν εκεί για μικρό χρονικό διάστημα.