Το Facebook έδωσε στοιχεία για χιλιάδες ρωσικές διαφημίσεις στο Κονγκρέσο

Πάνω από 10 εκατομμύρια Αμερικανοί το κοινό τους
04 Οκτωβρίου 2017 05:00
Το Facebook έδωσε στοιχεία για χιλιάδες ρωσικές διαφημίσεις στο Κονγκρέσο

Μόλις πριν λίγες μέρες αναμεταδώσαμε την είδηση που θέλει δυο ανεξάρτητες κυβερνητικές αρχές των ΗΠΑ να οργανώνουν ανοιχτή ακρόαση για μεγάλες εταιρίες του διαδικτύου σχετικά με το θέμα των Ρωσικών προπαγανδιστικών διαφημίσεων με στόχο τις Αμερικανικές εκλογές του 2016, ενώ τώρα μαθαίνουμε πως μια από αυτές ήδη συνεργάζεται μαζί τους για την διαλεύκανση του θέματος.

Το Facebook, μεταξύ άλλων διαδικτυακών υπηρεσιών, έλαβε πρόσκληση για να παραβρεθεί στις κυβερνητικές ακροάσεις αλλά από ότι φαίνεται ήδη δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το ζήτημα στις αρχές. Τα στατιστικά που παρέδωσε η εταιρία στο Αμερικανικό Κονγκρέσο, θέλουν περίπου 10 εκατομμύρια άτομα να ήρθαν σε επαφή με τις επίμαχες διαφημίσεις. Όπως είχαμε αναφέρει, οι ειδήσεις αυτές σχολίαζαν φυλλετικά, σεξουαλικά και μεταναστευτικά θέματα με στόχο τον επηρεασμό της κοινής γνώμης. Ενώ πολλές από αυτές τις 3000 διαφημίσεις είχαν σχέση με ανάλογες σελίδες τις οποίες προωθούσαν, το Facebook δηλώνει πως το 44% των ατόμων, ήρθαν σε επαφή πριν την εκλογική διαδικασία ενώ το υπόλοιπο 56% μετά την ολοκλήρωση της.

Μεταξύ αυτών των πληροφοριών, στελέχη της εταιρίας δέχθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήματα τα οποία είχαν να κάνουν με το ζήτημα Ένα από αυτά ήταν το γιατί οι μηχανισμοί ασφαλείας της υπηρεσίας δεν απέρριψαν αυτές τις διαφημίσεις και τις άφησαν σε δημόσια θέα. Οι αντιπρόσωποι του Facebook παραδέχθηκαν ότι εν μέρη πρόκειται για λάθος της υπηρεσίας ωστόσο πρόκειται για μια πάρα πολύ δύσκολη διαδικασία καθώς τα όρια της λογοκρισίας με του παράνομου υλικού είναι πολύ λεπτά και σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να τα περάσουν καθώς η εταιρία πιστεύει στην ελευθερία του λόγου. Τόνισαν πως το Facebook καθώς και όλη η ομάδα του δουλεύουν πάνω σε ένα νέο πρόγραμμα διαφάνειας των διαφημίσεων καθώς και διαβεβαίωσαν ότι πρόκειται να δημιουργηθεί τμήμα που οι αιτήσεις διαφημίσεων θα ελέγχονται χειροκίνητα.