Κυκλοφόρησε η τελική έκδοση macOS 10.13 High Sierra

Ο "θάνατος" του Bing και όλα τα νέα χαρακτηριστικά
27 Σεπτεμβρίου 2017 04:30
Κυκλοφόρησε η τελική έκδοση macOS 10.13 High Sierra

Όπως πάντα, πιστή στα ραντεβού της, η Apple ανακοίνωσε την κυκλοφορία της τελικής έκδοσης 10.13 High Sierra του macOS. Ύστερα της αλλαγής του κύκλου αναβαθμίσεων, η εταιρία μείωσε δραστικά τον αριθμό των μείζονων χαρακτηριστικών που παρουσιάζει ετησίως, εστιάζοντας την προσοχή της όχι στην προσθήκη καινούριων, αλλά στη βελτίωση των παρόντων. Παραταύτα, η νέα έκδοση 'κρύβει μερικούς άσσους στο μανίκι της':

Το πρώτο χαρακτηριστικό αφορά και το iOS, αφού είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη Siri και το Spotlight. Λόγος για την απρόβλεπτη κίνηση της εταιρίας να αφαιρέσει την πλατφόρμα Bing από τη θέση του "αναζητητή". Τα αποτελέσματα των αναζητήσεών σας από εδώ και πέρα (κάνοντας χρήση της Siri ή του Spotlight) θα είναι powered-by Google, με την αναζήτηση φωτογραφιών να παραμένει για λίγο καιρό ακόμη στα χέρια του Bing.

Η μετάβαση στην πλατφόρμα της Google ως η υπηρεσία αναζήτησης στο διαδίκτυο για τη Siri στο iOS και το Spotlight στο Mac, θα επιτρέψουν σε αυτά να αποδώσουν μια πιο σταθερή εμπειρία, με εκείνη που συναντά κανείς στο Safari. Οι δεσμοί μας με την Google και τη Microsoft παραμένουν δυνατοί, καθώς και εμείς παραμένουμε αφοσιωμένοι στην παροχή της καλύτερης δυνατής εμπειρίας χρήσης. - Apple

Εκτιμούμε τη σχέση μας με την Apple και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε μαζί τους με πολλούς άλλους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της αναζήτησης εικόνων μέσω του Bing από τη Siri για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης - Microsoft

Το δεύτερο χαρακτηριστικό έχει να κάνει με την ενημέρωση του "αρχαίου" HFS συστήματος αρχείων της Apple, που είχε δημιουργηθεί όταν όλα τα υπολογιστικά συστήματα ανά τον κόσμο έκαναν χρήση σκληρών δίσκων. Η εταιρία, έχοντας στο μυαλό της αυτό αλλά και το μέλλον των μέσων αποθήκευσης (βλ. Flash Storage), κατασκεύασε το APFS (abbr. APple File System). Πρόκειται για ένα σύστημα αρχείων που εκμεταλλεύεται στο έπακρο κάθε μορφής SSD (πχ. SATA SSD, NVMe, κ.α.), προσφέροντας ταχύτητα, αποτελεσματικότητα, αξιοπιστία και μεγαλύτερη ασφάλεια. Για την ώρα είναι διαθέσιμο μόνο για τους MAC που έρχονται εξοπλισμένοι με flash αποθηκευτικό χώρο, ενώ αργότερα μέσα στο έτος θα έρθει υποστήριξη τόσο για τους Fusion δίσκους όσο και για τους συμβατικούς HDD.

Το τρίτο χαρακτηριστικό είναι η υποστήριξη του codec HEVC, αλλιώς γνωστού και ως H.265. Αποτελώντας εξέλιξη του H.264, κρίνεται αποδοτικότερο, αφού προσφέρει έως και 40% λιγότερη κατανάλωση χώρου, δίχως απώλεια στην ποιότητα της εικόνας. Αυτό συνεπάγεται με τη δυνατότητα αποθήκευσης περισσότερου υλικού καθώς και πιο "ξεκούραστου" streaming. Το decoding του codec αυτού σε MAC με Kaby Lake επεξεργαστές της Intel γίνεται σε hardware επίπεδο, ενώ σε όλες τις άλλες περιπτώσεις σε software. Να σημειωθεί πως οι χρήστες iPhone κινητών που έχουν μεταβεί στην έκδοση 11 του iOS καταγράφουν βίντεο κάνοντας χρήση αυτού του προτύπου.

Το τέταρτο χαρακτηριστικό γράφει "Α.Ι." παντού πάνω του. Πρόκειται για την αναβάθμιση του low-level API γραφικών της εταιρίας, Metal. Η έκδοση Metal 2 πέρα από τη βελτίωση των επιδόσεων φέρει τη δυνατότητα machine learning για υλοποιήσεις που έχουν να κάνουν με την αναγνώριση φωνής, την επεξεργασία φυσικής γλώσσας καθώς και την υπολογιστική όραση. Παράλληλα, η Apple προσθέτει το Core ML, ένα machine learning framework που επιτρέπει σε προγραμματιστές να ενσωματώσουν μοντέλα machine learning εντός των εφαρμογών τους. 

Το πέμπτο χαρακτηριστικό αποτέλεσε έκπληξη κατά την ανακοίνωσή του τον Ιούνιο. Δεν είναι άλλο παρά η υποστήριξη Virtual Reality στο οικοσύστημα της εταιρίας. Οι προγραμματιστές είναι πλέον σε θέση να δημιουργήσουν εφαρμογές αλλά και παιχνίδια VR, με το Thunderbolt πρότυπο να τους επιτρέπει να αξιοποιήσουν τη δύναμη εξωτερικών καρτών γραφικών. Η Vavle φαίνεται να βελτιστοποιεί την πλατφόρμα της (SteamVR) για το macOS, με το HTC Vive να υποστηρίζεται ολοκληρωτικά. Οι χρήστες του Final Cut Pro X θα χαρούν να μάθουν πως με αναβάθμιση που θα λάβουν εντός του έτους θα έχουν τη δυνατότητα δημιουργίας βίντεο 360-μοιρών.

Τέλος, μεταξύ άλλων θα βρει κάνεις το αναβαθμισμένο Photos App, τις λειτουργίες του Safari να παρεμποδίζει την αυτόματη αναπαραγωγή των βίντεο καθώς και να αποτρέπει το tracking των cookies μεταξύ διαφορετικών ιστοσελίδων, την ανανεωμένη με δυνατότητες Siri με τη νέα της φωνή, την υποστήριξη πινάκων στο Notes App, καθώς και το βελτιωμένο Spotlight με τη δυνατότητα να προβάλει πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση μιας πτήσης.

Tags: