Επιστροφή του malware που κλειδώνει τα Windows

Η τυπική απάτη του “Your Windows Has Been Banned”
26 Σεπτεμβρίου 2017 04:01
Επιστροφή του malware που κλειδώνει τα Windows

Το “Your Windows Has Been Banned” είναι ένα malware το οποίο έκανε το γύρο του διαδικτύου, μολύνοντας χρήστες Windows τους οποίους εκβίαζε να πληρώσουν λύτρα ύψους $50 για να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν ξανά το σύστημά τους. Αν και κάποιος έμπειρος χρήστης μπορούσε να καταλάβει απευθείας περί τίνος πρόκειται, ο ιός χρησιμοποιούσε μια οθόνη που μοιάζει και παραπέμπει πολύ σε αυτές που χρησιμοποιεί η Microsoft στις τελευταίες εκδόσεις των Windows, η οποία ενημέρωνε τον χρήστη, χωρίς πολλές λεπτομέρειες φυσικά, πως κάποιο κακόβουλο λογισμικό βρέθηκε στον υπολογιστή του και χρειάζεται να αγοράσει καινούρια άδεια των Windows αξίας $50 .

Πολλοί ειδικοί ασφαλείας καταπιάστηκαν με το να αναλύσουν το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό, ενώ ο Michael Gillespie ανακάλυψε ότι οι υπολογιστές που έχουν μολυνθεί μπορούν να ξεκλειδωθούν με τους κωδικούς “6666666666666666” ή  "XP8BF-F8HPF-PY6BX-K24PJ-RAA00".

Όπως ήταν λογικό, ο εγκληματίας που βρίσκεται πίσω από το malware διόρθωσε το λάθος του και ξεκίνησε μια καινούρια καμπάνια κυβερνοεπίθεσης με ανανεωμένες απαιτήσεις. Ο ιός, πλέον ζητά ένα ποσό μεταξύ $50 και $200, τα οποία πρέπει ο χρήστης να πληρώσει με bitcoin για να μπορέσει να πάρει τα αρχεία του πίσω, αλλιώς θα καταστραφούν.

Για να αποφύγετε τη μόλυνση του συστήματός σας από τα τόσα malware που κυκλοφορούν, θα πρέπει να μην ανοίγετε link τα οποία σας φαίνονται περίεργα και πάνω από όλα να μην κατεβάζετε αρχεία που δεν ξέρετε την προέλευση τους.