AMD Vega & Ryzen: Μετάβαση στην αρχιτεκτονική 12nm LP

Και πάλι ο ανταγωνισμός βρίσκεται μπροστά
22 Σεπτεμβρίου 2017 05:00
AMD Vega & Ryzen: Μετάβαση στην αρχιτεκτονική 12nm LP

Από την ανακοίνωση των Ryzen CPU καθώς και των Vega GPU και με την βοήθεια ενός τρελού marketing και διαφημίσεων, η AMD έχει καταφέρει να κερδίσει κάποιους από τους χρήστες που είχε απογοητεύσει εδώ και τόσα χρόνια, καθώς και να κερδίσει μερικούς που δίνουν μεγάλη βαρύτητα στο budget τους. Ωστόσο ο ανταγωνισμός παρέμεινε πάρα πολύ μεγάλος και δυνατός και στις δυο αγορές που επικεντρώνεται η εταιρία. Με τα καινούρια νέα που έρχονται από την έκθεση Global Foundries Technology, καταλαβαίνουμε πως η AMD δεν έχει επαναπαυθεί στους υπάρχοντες Ryzen και Vega επεξεργαστές αλλά δουλεύει ακόμα για τη βελτιστοποίηση τους.

Στη σκηνή του συνεδρίου ανέβηκε ο CTO της εταιρίας, Mark Papermaster, ο οποίος μετά χαράς ανακοίνωσε την μετάβαση της αρχιτεκτονικής των επεξεργαστών από 14nm LPP FinFET στην πιο καινούρια και εξελιγμένη 12nm LP, με την έναρξη του καινούριου έτους. Κοντά του βρέθηκαν στελέχη της Global Foundries, τα οποία επιβεβαίωσαν με τη σειρά τους, ότι η κατασκευή των νέων 12nm LP θα ξεκινήσει στις αρχές του πρώτου τριμήνου του 2018.

Σε συνέντευξη που ακολούθησε ο κ. Papermaster διευκρίνισε πως και οι Vega GPU συμπεριλαμβάνονται στην μετάβαση αυτή, αλλά δεν ξεκαθάρισε αν οι καινούριοι CPU 12nm LP θα είναι μια ανανέωση των Ryzen που κυκλοφορούν ή θα είναι εξ’ ολοκλήρου μια νέα σειρά επεξεργαστών, Zen+ ή Zen 2.

Αν και όλα τα παραπάνω τονίζουν την ακρίβεια της δήλωσης του Raja Koduri, πως με το καινούριο έτος θα έχουμε πάρα πολλά νέα από την AMD, τα δεδομένα συνεχίζουν να δίνουν καθαρό προβάδισμα στις αντίπαλες μπλε και πράσινες ομάδες. Η αντίπαλη Intel έχει δώσει υπόσχεση εδώ και αρκετό καιρό, ότι με το νέο έτος θα έχουμε “αληθινούς” επεξεργαστές 10nm, κάτι που αν αληθεύει θα κάνει τα προϊόντα της εξαιρετικά ισχυρά.