The Grand Finale: Το Cassini διαλύθηκε στην ατμόσφαιρα του Κρόνου

Το τέλος ενός 20ετούς ταξιδιού στο διάστημα
16 Σεπτεμβρίου 2017 08:21
The Grand Finale: Το Cassini διαλύθηκε στην ατμόσφαιρα του Κρόνου

Όπως ήταν προγραμματισμένο, το Cassini έκανε χθες την τελική βουτιά του στην ατμόσφαιρα του Κρόνου. Η NASA έχασε το σήμα του στις 14:55 ώρα Ελλάδος. Ακόμα και την ύστατη στιγμή του, το Cassini συνέχισε να στέλνει εικόνες από τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας του αέριου γίγαντα, πριν διαλυθεί εντελώς κατά την είσοδό του σε αυτή. Έτσι, ολοκληρώθηκε η 13ετής αποστολή του και το 20ετές ταξίδι του στο διάστημα.

Το κλίμα στο τμήμα ελέγχου της NASA ήταν βαρύ, αφού πολλοί ήταν αυτοί που δούλευαν με το Cassini για δεκαετίες. Εκτοξεύτηκε το 1997 και πέρασε μια δεκαετία σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο, αποκαλύπτοντάς μας όχι μόνο τα μυστικά του τεράστιου πλανήτη, αλλά και των δακτυλίων του και των πολλών δορυφόρων του. Δύο από αυτούς, ο Εγκέλαδος και ο Τιτάνας έκρυβαν τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις για το Cassini, αφού αποκαλύφθηκε πως ο πρώτος έχει έναν τεράστιο ωκεανό κάτω από την επιφάνειά του, ενώ ο άλλος διαθέτει λίμνες και ποτάμια μεθανίου. Και οι δύο δορυφόροι λοιπόν είναι πιθανό να φιλοξενούν ζωή και θα αποτελέσουν το επίκεντρο μελλοντικών προγραμμάτων της NASA.

Η φωτογραφία παραπάνω είναι και η τελευταία  που κατάφερε να στείλει το Cassini πίσω στη Γη. Η φωτογραφία παρακάτω είναι μια υπέρυθρη απεικόνιση του σημείου όπου χάθηκε το σήμα.

Τα δεδομένα που έστειλε το Cassini στις τελευταίες στιγμές του θα συνεχίσουν να αναλύονται για χρόνια, δίνοντάς μας την πιο κοντινή άποψη του Κρόνου που είχαμε ποτέ.