Ρομπότ-μαέστρος διευθύνει ορχήστρα στην Ιταλία

Υπό την καθοδήγησή του και ο τενόρος Andrea Bocelli
16 Σεπτεμβρίου 2017 07:35
Ρομπότ-μαέστρος διευθύνει ορχήστρα στην Ιταλία

Ένας από τους ρόλους που δύσκολα θα φανταζόμασταν να αναλαμβάνει ένα ρομπότ, είναι αυτός του διευθυντή μιας ορχήστρας. Το ρομπότ YuMi όμως άφησε άφωνο το κοινό, όταν ανέλαβε το ρόλο μαέστρου στην Ιταλία, διευθύνοντας την ορχήστρα και τον διεθνούς φήμης τενόρο, Andrea Bocelli, σε τρία μουσικά κομμάτια, μεταξύ των οποίων ένα από την όπερα του Verdi, Rigoletto.

Το YuMi το ανέπτυξε η εταιρία ABB και το εκπαίδευσε καταγράφοντας τις κινήσεις του μαέστρου Andrea Colombini. Ο ίδιος ο Colombini δήλωσε:

Οι παραμικρές κινήσεις του επικεφαλής έχουν αναπαραχθεί σε επίπεδο που δε φανταζόμουν ότι ήταν εφικτό. Το YuMi επιτυγχάνει πολύ υψηλό επίπεδο ομαλότητας των κινήσεων, με απίστευτη απαλότητα και εκφραστικότητα.

Το ρομπότ της Honda, Asimo έχει επίσης διευθύνει ορχήστρα παλαιότερα, όχι όμως σε τέτοιο επίπεδο λειτουργίας. Ωστόσο και η ίδια η ABB αναγωνρίζει πως τα ρομπότ δε θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν πλήρως τους ανθρώπους μαέστρους λόγω της τεχνικής και της καλλιτεχνίας που απαιτείται στο επάγγελμα.