Πληγέντες από τον τυφώνα Harvey ποστάρουν στα social media για βοήθεια

Αντί να καλούν τηλεφωνικά τις υπηρεσίες ανάγκης
28 Αυγούστου 2017 06:56
Πληγέντες από τον τυφώνα Harvey ποστάρουν στα social media για βοήθεια

Οι ΗΠΑ και συγκεκριμένα το νοτιοανατολικό Τέξας έχει χτυπηθεί σκληρά από τον τυφώνα Harvey (κατηγορίας 4) με 300.000 ανθρώπους να μένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, χιλιάδες να έχουν μείνει άστεγοι και τουλάχιστον πέντε νεκρούς. Σε μια ασυνήθιστη όμως κίνηση – σημάδια των καιρών θα έλεγε κανείς – η ακτοφυλακή των ΗΠΑ καλεί αυτούς που έχουν αποκλειστεί και χρίζουν βοήθειας, να μην ποστάρουν στα social media, αλλά να καλούν στα τηλέφωνα ανάγκης και στο 911.

Προς υπεράσπισή τους, οι κάτοικοι ισχυρίζονται πως οι γραμμές είναι πάντα κατειλημμένες και η μπαταρία του τηλεφώνου τους εξαντλείται στην αναμονή, χωρίς να έχουν ηλεκτρικό ρεύμα για να φορτίσουν.

Οι υπηρεσίες ανάγκης επιμένουν πως αυτοί που βρίσκονται σε κίνδυνο θα πρέπει να επικοινωνούν τηλεφωνικά, καθώς τα social media μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση ως προς την ταυτότητα και την τοποθεσία του ανθρώπου που κινδυνεύει, μπορούν να εξαπλώσουν ψευδείς ειδήσεις, ακόμα και να χρησιμοποιηθούν για απάτη. Ωστόσο για αυτούς που δεν έχουν αρκετή μπαταρία και επιλέγουν τα social media, έχουν δημιουργηθεί εθελοντικοί οργανισμοί που “σκανάρουν” τις πλατφόρμες για να εντοπίσουν ανθρώπους σε ανάγκη.