Ρομποτικό 3D-printed χέρι "μιλάει" νοηματική

Το μέλλον της εξυπηρέτησης για κωφούς
20 Αυγούστου 2017 07:53
Ρομποτικό 3D-printed χέρι

Είναι πάντα ευχάριστο όταν βλέπουμε την τεχνολογία να τίθεται στην υπηρεσία των συνανθρώπων μας που τυγχάνει να έχουν συγκεκριμένες ανάγκες. Αυτή τη φορά, ένα 3D-printed ρομποτικό χέρι μαθαίνει νοηματική και έρχεται να βοηθήσει τους κωφούς.

Δεν είναι πάντα εύκολο να υπάρχουν διερμηνείς που γνωρίζουν νοηματική εκεί που χρειάζονται, για παράδειγμα στο σχολείο ή σε δημόσιες υπηρεσίες. Για αυτό το λόγο, φοιτητές του Πανεπιστημίου της Αμβέρσας στο Βέλγιο, ανέπτυξαν το ASLAN (Antwerp’s Sign Language Actuating Node). Πρόκειται για ένα ρομποτικό χέρι από τα δάκτυλα έως τον αγκώνα, το οποίο μπορεί να αναπαραστήσει στη νοηματική γράμματα και νούμερα. Κατασκευάστηκε από 25 3D-printed μέρη με 16 αρθρώσεις που ελέγχονται από μια πλακέτα Arduino.

Προς το παρόν πρόκειται μόνο για ένα χέρι, με το δεύτερο να αποτελεί το επόμενο project της ομάδας. Για να ολοκληρωθεί η δυνατότητα νοηματικής όμως θα χρειαστούν και εκφράσεις προσώπου για τις οποίες η ομάδα θα αναπτύξει και ένα ρομποτικό πρόσωπο. Σκοπός δεν είναι η αντικατάσταση των διερμηνέων, εξάλλου οι ανθρώπινες λεπτομέρειες είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναπαραχθούν ρομποτικά. Σκοπός είναι να υπάρχει η δυνατότητα εξυπηρέτησης των κωφών σε όλο τον κόσμο σε υπηρεσίες και βασική συνεννόηση.