Η πρώτη online δίκη της Κίνας

Τέλος στα γεωγραφικά δεσμά και τις χρονοβόρες διαδικασίες
19 Αυγούστου 2017 14:36
Η πρώτη online δίκη της Κίνας

Το Hangzhou Internet Court αποτελεί το νέο διαδικτυακό δικαστήριο της Κίνας, το οποίο μάλιστα πραγματοποίησε την πρώτη του δίκη σήμερα, όπως αναφέρει το ChinaDaily. Το δικαστήριο δομήθηκε με σκοπό να αναλαμβάνει αστικές υποθέσεις, η θεματολογία των οποίων κινείται γύρω από το διαδίκτυο.



Η πρώτη δίκη που ακούστηκε εντός των θυρών του είχε να κάνει με την παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων μεταξύ μιας μυθιστοριογράφου και μιας διαδικτυακής επιχείρησης που προσέφερε τη νουβέλα της συγγραφέως μέσω της συνδρομητικής της υπηρεσίας, χωρίς τη συγκατάθεση της. Τόσο ο δικαστής όσο και οι δύο ομάδες νομικών παραγόντων παρευρέθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης, κάνοντας χρήση του διαδικτύου, με τον καθένα να βρίσκεται σε διαφορετικά σημεία της χώρας. Η όλη διαδικασία δεν κράτησε περισσότερο από τριάντα λεπτά. Ο προεδρεύων δικαστής βρίσκεται πάντα εντός του δικαστηρίου της Hangzhou, όπου μέλη του κοινού μπορούν να παρακολουθήσουν το βίντεο ζωντανά. Ακόμη και οι δικαστικές ειδοποιήσεις παραδίδονται μέσω του διαδικτύου, ενώ σε περιπτώσεις όπου κάποιος δεν έχει στην κατοχή του υπολογιστή, τότε μπορεί να χρησιμοποιήσει τα "τερματικά" που είναι διαθέσιμα εντός του δικαστηρίου. Η Κίνα δεν είναι η μόνη χώρα που ποντάρει στις διαδικτυακές δικαστικές ακροάσεις, αφού Καναδάς και Ηνωμένο Βασίλειο τρέχουν ήδη κάποιου είδους πιλοτικά προγράμματα.

"Το διαδικτυακό δικαστήριο βάζει τέλος στους γεωγραφικούς φραγμούς και εξοικονομεί πολύ χρόνο σε παραδοσιακές ακροάσεις" - Wang Jiangqiao, αντιπρόεδρος του δικαστηρίου.

Tags: