Τεχνητή νοημοσύνη του Elon Musk διαλύει παγκόσμιους πρωταθλητές Dota 2

Μία επίδειξη δύναμης της OpenAI
12 Αυγούστου 2017 08:09
Τεχνητή νοημοσύνη του Elon Musk διαλύει παγκόσμιους πρωταθλητές Dota 2

Καθώς το Dota 2 tournament της Valve είναι σε εξέλιξη, την παρουσία του έκανε αισθητή ένα bot το οποίο αναπτύχθηκε από την OpenAI του Elon Musk. Οι μηχανικοί που δημιούργησαν την τεχνητή νοημοσύνη δεν της “έμαθαν” τους κανόνες του παιχνιδιού, αλλά πέρασαν δύο εβδομάδες με 1v1 αγώνες. Για την A.I. οι δύο εβδομάδες έμοιαζαν με μια ολόκληρη ζωή εκπαίδευσης και όταν τέθηκε αντιμέτωπη με τους καλύτερους παίκτες Dota 2 στον κόσμο, απλά τους κατατρόπωσε. Ο Elon Musk χαρακτήρισε αυτό το επίτευγμα ως την πρώτη φορά που τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κερδίσει επαγγελματίες σε ανταγωνιστικά e-sports.

Η OpenAI είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δημιούργησε ο Elon Musk για να μελετήσει και να ενημερώσει για τους κινδύνους μιας ανεξέλεγκτης τεχνητής νοημοσύνης προς την ανθρωπότητα. Έχει δηλώσει μάλιστα πως “αποτελεί τον κυρίαρχο κίνδυνο στην επιβίωση του πολιτισμού”.

Η Dota 2 είναι ένα περίπλοκο παιχνίδι, στο οποίο δύο ομάδες των 5 παικτών διαγωνίζονται για να πολιορκήσουν και καταστρέψουν τη βάση του αντιπάλου. Διαθέτει 113 χαρακτήρες που μπορεί να επιλέξει ο κάθε παίκτης, καθένας από τους οποίους έχει μοναδικές ικανότητες και δεκάδες αντικείμενα που μπορούν να ενισχύσουν αυτές τις ικανότητες. Επομένως οι πλήρεις δυνατότητες του παιχνιδιού είναι σχεδόν ακατανόητες, τουλάχιστον για τους ανθρώπους-παίκτες.

Στόχος της OpenAI είναι να αναπτύξει περαιτέρω τις ικανότητες της τεχνητής νοημοσύνης στην Dota 2 και να επανέλθει του χρόνου με πλήρες 5v5 παιχνίδι.