USB Type-C 3.2: Οι νέες προδιαγραφές

Διότι η σύγχυση που επικρατούσε δεν ήταν αρκετή
26 Ιουλίου 2017 14:16
USB Type-C 3.2: Οι νέες προδιαγραφές

Το πρότυπο USB Type-C αποτελεί την πραγμάτωση ενός ονείρου που θέλει το μέλλον να κάνει χρήση ενός και μόνο καλωδίου για όλες τις μεταφορές (πχ. Internet, Data και Power). Φόρτιση τόσο του κινητού, του υπολογιστή όσο και της κονσόλας (βλ. Nintendo Switch), καθώς και πάσης λογής μεταφοράς δεδομένων μέσω της ίδιας θύρας. Φυσικά κάτι τέτοιο απεδείχθη αρκετά πιο πολύπλοκο εκ των προσδοκιών, ελέω των διαφορετικών αναγκών σε τάση και των διαφορετικών προδιαγραφών μεταφοράς.

Με αυτά τα "προβλήματα" στο μυαλό της, η ομάδα του USB 3.0 (βλ. Apple, HP, Intel, Microsoft, Texas Instruments, κ.α.), ανακοίνωσε τη νέα παρτίδα προδιαγραφών του, που ακούει στο όνομα USB 3.2 και δομήθηκε για να διευθετήσει τα συγκεκριμένα ζητήματα. Αυτό γίνεται δυνατό μέσω της υποστήριξης 'Multi-Lane' λειτουργίας, όπου στη θεωρία επιτρέπει τη μεταφορά δυο "λωρίδων" δεδομένων ταυτόχρονα (~10Gbps), μειώνοντας δε -ελάχιστα μεν- το χάσμα μεταξύ του USB και του Thunderbolt (~40Gbps). 

Φυσικά για να έχετε όφελος από την χρήση του νέου προτύπου θα πρέπει τόσο η συσκευή σας, όσο και το καλώδιο (καθώς και η συσκευή στην οποία συνδέεστε) να έχει δημιουργηθεί με τις προδιαγραφές αυτές. Δεδομένου του ότι το USB 3.2 δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους, είναι σχεδόν σίγουρο πως θα αργήσουμε αρκετά μέχρι να δούμε την καθολική του υιοθέτηση. Ακόμη περισσότερα νέα αναμένονται το Σεπτέμβριο του έτους, στο USB Developer Days.

Tags: