Το σχέδιο του Elon Musk να τροφοδοτήσει με ηλιακή ενέργεια τις ΗΠΑ

Πόσα ηλιακά πάνελ θα χρειαστούν;
22 Ιουλίου 2017 07:05
Το σχέδιο του Elon Musk να τροφοδοτήσει με ηλιακή ενέργεια τις ΗΠΑ

Η εξαγορά της SolarCity έκανε την Tesla κυρίαρχο παίκτη στην αγορά της πράσινης ενέργειας, ξεφεύγοντας από τα όρια της αυτοκινητοβιομηχανίας. Τα ηλιακά πάνελ και οι μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας που πουλάει σε όλο τον κόσμο έχουν μια διαρκώς ανοδική πορεία. Έχει καταφέρει μάλιστα να τροφοδοτήσει με αυτό τον τρόπο ολόκληρα νησιά. Είναι εφικτό όμως κάτι τέτοιο για μια τεράστια χώρα, όπως είναι οι ΗΠΑ;

Ο Elon Musk έδωσε την απάντηση την περασμένη εβδομάδα στο National Governors Association meeting. Μπροστά σε Κυβερνήτες από 30 πολιτείες, εξήγησε τι χρειάζεται για να τροφοδοτηθούν ολόκληρες οι ΗΠΑ αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια.

Αν θέλατε να τροφοδοτήσετε όλες τις ΗΠΑ με ηλιακά πάνελ, θα χρειαζόταν μια σχετικά μικρή γωνιά της Νεβάδα, ή του Τέξας ή της Γιούτα. Χρειάζεστε μόνο 160 τετραγωνικά χιλιόμετρα ηλιακών πάνελ για να παράγετε ενέργεια για ολόκληρες τις ΗΠΑ.

Για να αποκτήσετε μια ιδέα του μεγέθους στο οποίο αναφέρεται ο Musk, 160 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι η έκταση του Λιχτενστάιν.

Οι μπαταρίες που θα χρειαστούν για την αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας, εξασφαλίζοντας την 24ωρη παροχή της θα χρειαστούν 1.6 τετραγωνικό χιλιόμετρο. Φυσικά το κόστος θα ήταν τεράστιο, ωστόσο ίσως να  έρθει η στιγμή στο κοντινό μέλλον που μια από τις μεγαλύτερες χώρες – μολυντές στον πλανήτη να κάνει κάποιο σημαντικό βήμα προς την πράσινη ενέργεια.