Παιχνίδια που κατασκοπεύουν παιδιά

Το FBI προειδοποιεί
21 Ιουλίου 2017 16:03
Παιχνίδια που κατασκοπεύουν παιδιά

Πριν λίγες ημέρες το FBI μέσω μιας ανακοίνωσης κοινωνικής ωφέλειας, επισήμανε στους γονείς τους κίνδυνους που ελλοχεύουν πίσω από τα "έξυπνα" παιδικά παιχνίδια. Το έγγραφο προειδοποιεί σχετικά με εκείνα που κάνουν χρήση μικροφώνου, GPS, Wi-Fi και/ή Bluetooth σύνδεσης, καθώς όλα αυτά κατά περιπτώσεις, συνεπάγονται με πρόσβαση κακοποιών σε προσωπικές πληροφορίες σχετικές με τους γονείς ή και τα παιδιά τους. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε πολύ εύκολα να οδηγήσει από την υποκλοπή ταυτότητας μέχρι την εκμετάλλευση ανηλίκων παντός τρόπου. Καθότι οι επιθέσεις (hack) εντείνονται, έχοντας τη δυνατότητα να προσπερνούν προστατευτικούς μηχανισμούς κυβερνήσεων και τραπεζών -άρα πολύ πιο εύκολα τέτοιων παιχνιδιών-, η υπηρεσία κάνει έκκληση προς τους γονείς ώστε να ενημερωθούν:

"Η έκθεση τέτοιων πληροφοριών θα μπορούσε να δημιουργήσει ευκαιρίες για την υποκλοπή παιδικής ταυτότητας. Επιπλέον, η ενδεχόμενη κατάχρηση ευαίσθητων δεδομένων, όπως η γεωγραφική θέση του χρήστη, οπτικά αναγνωριστικά μέσω φωτογραφιών ή βίντεο, καθώς και η περισυλλογή τέτοιων στοιχείων που θα έκαναν το θύτη να κερδίσει με ευκολία την εμπιστοσύνη τους θύματος/παιδιού, θα μπορούσε να παρουσιάσει κινδύνους εκμετάλλευσης. Τα μέτρα ασφαλείας τέτοιων παιχνιδιών ενδέχεται να παρακαμφθούν για τη γρήγορη διάθεση τους στο εμπόριο και την ευκολία χρήσης τους. Ο καταναλωτής οφείλει να ψάξει στο διαδίκτυο για τυχόν γνωστά ζητήματα ασφαλείας."



Η χρήση δυνατών κωδικών πρόσβασης και η απενεργοποίηση των συσκευών όταν αυτές δε χρησιμοποιούνται, σε συνδυασμό με τη σωστή έρευνα πριν τη χρήση θα επιτρέψουν στους γονείς να μετριάσουν το μεγαλύτερο μέρος του κινδύνου που σχετίζεται με τέτοια παιχνίδια. 

Tags: