Social Media, το άγχος της νέας γενιάς

Αποδείξεις μέσω της μελέτης του Ditch the Label
21 Ιουλίου 2017 09:47
Social Media, το άγχος της νέας γενιάς

Αναμφισβήτητα διανύουμε τις πρώιμες εποχές της τεχνολογικής καθημερινότητας. Σχεδόν όλοι είμαστε συνδεδεμένοι συνεχώς με τον κυβερνοχώρο (βλέπε smartphones) με μια μικρή μερίδα ανθρώπων να εξαιρούνται λόγω ηλικίας. Όλο αυτό έχει γεννήσει την ανάγκη να ερευνήσουμε και να ανακαλύψουμε τις συνέπειες που φέρνει αυτό στις σημερινές κοινωνίες και ακόμα περισσότερο στις ανθρώπινες μονάδες.

Ένας από τους οργανισμούς που έχει αναλάβει αυτό το έργο είναι ο βρετανικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ditch the Label. Κύριο μέλημα του DtL είναι να διεξάγει έρευνες με θέμα την τεχνολογική εποχή, έχοντας ως στοιχείο μελέτης την κοινωνία, τους ανθρώπους αλλά κυρίως τη νέα γενιά.

Η τελευταία μελέτη του οργανισμού αφορά την επιρροή των social media στα νέα παιδιά αλλά και πώς αυτή διαμορφώνει την καθημερινότητα τους. Με δείγμα 10 χιλιάδων νέων μεταξύ 12 και 20 ετών, ένα συγκλονιστικό ποσοστό 35% παραδέχτηκε πως το επίπεδο της προσωπικής αυτοπεποίθησής τους συνδέεται άμεσα με τα στατιστικά τους στις πλατφόρμες (ακόλουθοι, likes, σχόλια κλπ).

Πηγή του μεγαλύτερου κακού, κατά τα εύρηματα της έρευνας και τη δημοσίευση του βρετανικού BBC, θεωρείται η πλατφόρμα του Instagram. Συγκεκριμένα, η δήλωση αναφέρει πως το Instagram είναι το μέσο που χρησιμοποιείται περισσότερο για τη δημοσίευση κακόβουλων σχολίων. Το 7% από όσους πήραν μέρος στην έρευνα δήλωσαν πως έχουν δεχθεί bullying μέσω αυτού του κοινωνικού δικτύου, ενώ 6% μέσω του Facebook, 5% μέσω του Snapchat και τελευταία έρχονται το Twitter και YouTube με 2%.

Δεδομένων των παραπάνω στοιχείων το Facebook και συγκεκριμένα η υπεύθυνη πολιτικής εταιρίας του Instagram, Michelle Napchan, δημοσίευσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

Γνωρίζουμε ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται από άλλους ανθρώπους μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο και για το λόγο αυτόν επενδύσαμε πρόσφατα σε νέες τεχνολογίες με σκοπό το περιβάλλον του Instagram να γίνει ασφαλές και υποστηρικτικό [...] Ενθαρρύνουμε όλους τους χρήστες να αναφέρουν οποιοδήποτε περιεχόμενο εκφοβισμού.

Τεράστιο ποσοστό της τάξης του 70% των συμμετεχόντων δήλωσε πως έχει ασκήσει κακόβουλη κριτική μέσω των social media, ενώ 17% έχει πέσει θύμα της ίδιας. Ο ψηφιακός εκφοβισμός πηγάζει κυρίως από τα σχόλια για την εξωτερική εμφάνιση των ατόμων και αυτό αποδεικνύεται αφού ένας στους τρεις ερωτηθέντες δήλωσαν πως ζουν με το συνεχή φόβο του διαδικτυακού bullying.

O Liam Hackett, διευθύνων σύμβουλος του DtL δήλωσε:

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να μεγαλοποιούν τις προσωπικότητες τους στο Διαδίκτυο και να αποκρύπτουν την πραγματικότητα [...] Ζούμε σε μια κουλτούρα ανταγωνισμού, η οποία δυστυχώς αποτελεί το κλίμα στο οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά μας.

Αν και όλα τα παραπάνω είναι βασισμένα σε στοιχεία έρευνας, όλη η μελέτη του DtL έρχεται σε απόλυτη αντίφαση με την έκθεση που δημοσίευσε το Ινστιτούτο Διαδικτύου της Οξφόρδης, στην οποία δηλώνεται πως ο διαδικτυακός εκφοβισμός είναι ένα σπάνιο φαινόμενο.