Η νέα A.I. του MIT προβλέπει την αστική ανάπτυξη περιοχών

Με μεγαλύτερη επιτυχία από αυτό που αναμενόταν
17 Ιουλίου 2017 12:26
Η νέα A.I. του MIT προβλέπει την αστική ανάπτυξη περιοχών

Το MIT ανακοίνωσε πρόσφατα ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που ετοιμάζει εδώ και τέσσερα χρόνια. Πρόκειται για ένα AI με την ικανότητα να κρίνει μέσω δυο φωτογραφιών που απαθανατίζουν τους δρόμους κάποιων περιοχών της Αμερικής, ποια από τις δυο έχει περισσότερες πιθανότητες αστικής ανάπτυξης.

Στα τέσσερα αυτά χρόνια, πλήθος ερευνητών του MIT εκτελούσαν την ίδια διαδικασία της επιλογής μεταξύ δυο φωτογραφιών με σκοπό να εκπαιδεύσουν το πρόγραμμα ώστε να μπορεί να ξεχωρίζει το "όμορφο" από το "άσχημο". Φυσικά, το πρόγραμμα απέχει εξαιρετικά πολύ από το να αποκτήσει την ικανότητα να ορίζει αυτοβούλως την ομορφιά, παραταύτα, η "κοινή λογική" την οποία κάνει χρήση αυτήν τη δεδομένη χρονική περίοδο, του επιτρέπει ένα ποσοστό επιτυχίας της τάξεως του 70%, πολύ περισσότερο από όσο αρχικά υπολόγιζαν οι ερευνητές.



Όπως με όλα τα προγράμματα αυτού του είδους, έτσι και με αυτό, ένα πλούσιο υλικό εκπαίδευσης, συνεπάγεται αυτομάτως με ανάπτυξη των ικανοτήτων του. Στόχος των ερευνητών να χρησιμοποιήσουν τις διαφημιστικές ικανότητες του Facebook με σκοπό να θέσουν τους χρήστες του αντιμέτωπους με τις ίδιες ερωτήσεις ώστε να εξάγουν χιλιάδες -αν όχι εκατομμύρια- δεδομένα.

"Ελπίζω ότι αυτή η έρευνα θα μπορέσει να μας βοηθήσει να καταλάβουμε το πως τα αστικό περιβάλλον επηρεάζει τον κόσμο γύρω του, καθώς και το πως ο κόσμος επηρεάζει το αστικό περιβάλλον, έτσι ώστε όταν ασκούμε πολιτική στο πλαίσιο του πολεοδομικού σχεδίου, να είμαστε σε θέση να κάνουν χρήση επιστημονικά τεκμηριωμένων σχεδίων που επηρεάζουν τη συμπεριφορά των κατοίκων εντός τους. Τελικός στόχος να κατανοήσουμε τα προβλήματα μας, μαθαίνοντας το τι μπορούν να μας διδάξουν οι μηχανές για τον εαυτό μας, σώζοντας παράλληλα κοινωνίες που βρίσκονται ένα στάδιο πριν την κατηφόρα" -Ο καθηγητής και συντονιστής του όλου εγχειρήματος, Cesar Hidalgo.