Αύξηση φόρου στην πώληση tablets

Γλίτωσαν τελευταία στιγμή τα smartphones
13 Ιουλίου 2017 20:42
Αύξηση φόρου στην πώληση tablets

Νέες φορολογικές αυξήσεις ετοίμαζε το Υπουργείο Πολιτισμού στα κινητά τηλέφωνα νέας γενιάς καθώς και στα tablets. Το αρχικό νομοσχέδιο πρόβλεπε 1% επιβάρυνση φόρου στις πωλήσεις smartphones και tablets με 4GB RAM και άνω. Με αλλαγή της τελευταίας στιγμής όμως, αποσύρθηκε η πρόταση φορολόγησης των smartphones και διπλασιάστηκε στο 2% ο φόρος για τα tablets.

Από το 1993 υπάρχει το νομικό πλαίσιο, ονόματι “Συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων”, το οποίο επιβαρύνει την πώληση των ηλεκτρονικών υπολογιστών, εκτυπωτών και λοιπών ηλεκτρονικών συσκευών. Η λογική είναι πως οι συσκευές, όπως οι Η/Υ, μπορεί να χρησιμοποιηθούν και για πειρατικές χρήσεις (παράνομη αντιγράφή και μεταφορά περιεχομένου που υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα). Σύμφωνα πάντα με το Υπουργείο, τα smartphones και τα tablets δεν μπορούσαν να το κάνουν αυτό, η εξέλιξή τους όμως τα καθιστά πλέον ικανά και πρέπει να φορολογηθούν, με το φόρο να αποδίδεται θεωρητικά στους κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων. Ουσιαστικά το Υπουργείο χρεώνει τον Έλληνα φορολογούμενο επειδή έχει την ικανότητα να αντιγράψει παράνομα, όχι επειδή το κάνει.

Επιπλέον, αναπροσαρμόζεται στο 6% η φορολογία για ηλεκτρονικές συσκευές εγγραφής εικόνας και ήχου και στα αποθηκευτικά μέσα άνω του 1TB. Στο 4% θα είναι η επιβάρυνση για φωτοτυπικές συσκευές, σαρωτές, εκτυπωτές, χαρτί φωτοτυπίας και στα αποθηκευτικά μέσα έως 1TB, ενώ η φορολογία των Η/Υ παρέμεινε στο 2%.

Εκτός της Ελλάδος και άλλες χώρες έχουν ακολουθήσει αυτή την πολιτική συμπεριλαμβανομένης της Κροατίας, Ιταλίας, Λιθουανίας, Ολλανδίας, Σλοβακίας, Γερμανίας, Πορτογαλίας και Λετονίας.