Το Ethereum εξελίσσεται στον εφιάλτη των gamers 

Άφαντες οι κάρτες γραφικών από την αγορά

Το Ethereum εξελίσσεται στον εφιάλτη των gamers

Όπως είχαμε αναφέρει η τεχνολογική αγορά περνάει μια περίοδο με περιορισμένη διαθεσιμότητα στις GPU. Μετά από έρευνες διαπιστώθηκε πως ο λόγος αυτού του προβλήματος είναι το ηλεκτρονικό νόμισμα Etherium. Με τον πανικό των τελευταίων μηνών που έχει δημιουργηθεί με τα ψηφιακά νομίσματα (cryptocurrencies), όλο και περισσότερος κόσμος έχει πάρει την απόφαση να επενδύσει, λίγο-πολύ, σε αυτά. Ο λόγος που όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να τα χρησιμοποιήσουν είναι πως τα νομίσματα αυτά αν και άυλα έχουν γίνει από τα πιο ακριβά συναλλάγματα στην σημερινή αγορά.

Τα άτομα που αποφασίζουν να επενδύσουν στα cryptocurrencies, συνήθως κάνουν αγοραπωλησίες. Αυτό σημαίνει πως αγοράζουν το συνάλλαγμα σε μια χαμηλή τιμή με την πρόθεση να το πωλήσουν με κάποια υψηλότερη για να βγάλουν κάποιο κέρδος. Ωστόσο υπάρχει μια μερίδα χρηστών που επενδύει μέσω του mining. Το mining, στα ελληνικά “εξόρυξη”, είναι η διαδικασία με την οποία τα νομίσματα αυτά “γεννιούνται”.

Για να ξεκινήσει κάποιος χρήστης, ερασιτεχνικά, την εξόρυξη κάποιου νομίσματος χρειάζεται ένα πολύ δυνατό υπολογιστικό σύστημα, αν ωστόσο το κάνει για μεγάλο κέρδος θα πρέπει να κοιτάξει για ειδικό εξοπλισμό. Η διαδικασία αν και μπορεί να γίνει και με την δύναμη του CPU, γίνεται καλύτερα, γρηγορότερα αλλά και πιο αποτελεσματικά από τις GPU. Βάσει αυτού, πολλοί miners έχουν επενδύσει τα χρήματα τους σε κάρτες γραφικών και συστημάτων για την εξόρυξη του Ethereum.

Συγκεκριμένα η κάρτα τις Nvidia, GTX 1060, όντας μια πολύ καλή κάρτα γραφικών της budget κατηγορίας την τελευταία εβδομάδα πήρε αύξηση στη τιμή λιανικής ύψους $40. Αυτό βέβαια προϋποθέτει να είστε ικανοί να εντοπίσετε κάποιο κατάστημα που να έχει ετοιμοπαράδοτο το προϊόν, αφού είναι τόσο μεγάλη η έλλειψή του, που μεγάλα ηλεκτρονικά καταστήματα έχουν σταματήσει τη δυνατότητα παραγγελίας του. Βλέποντας αυτό, οι καταναλωτές έστρεψαν την προσοχή τους στις άλλες κάρτες της σειράς GTX 1070 και GTX 1080 κάνοντας και αυτές να εξαφανιστούν από τα ράφια των καταστημάτων.

Μικρό είναι το απόθεμα και του αντίπαλου στρατοπέδου, της AMD, με τις κάρτες RX 580 να παίρνουν και αυτές αύξηση στη τιμή τους!

Ειδικοί λένε πως αυτό δεν πρόκειται να σταματήσει και ότι αυτή η κρίση είναι μόνο η αρχή. Βλέποντας αυτή την ευκαιρία, οι εταιρίες, όπως η MSI και EVGA, ετοιμάζουν κάρτες γραφικών εξ’ ολοκλήρου για mining.

3 comment(s)