Smart ηχείο κάλεσε την αστυνομία σε περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας

Απέτρεψε τα χειρότερα αλλά περιπλέκει τα πράγματα
11 Ιουλίου 2017 06:26
Smart ηχείο κάλεσε την αστυνομία σε περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας

Η αστυνομία του New Mexico στις ΗΠΑ ειδοποιήθηκε για μια περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας από ένα smart ηχείο. Στην αρχή αναφέρθηκε πως ήταν το Google Home αλλά αργότερα διαψεύστηκε, χωρίς να κατονομάζεται η μάρκα. Η εντολή δόθηκε κατά λάθος, όταν ο επιτιθέμενος Eduardo Barros ρώτησε με αυστηρό τόνο “κάλεσες την αστυνομία;”, απειλώντας τη φίλη του με όπλο. Το smart ηχείο ακούγοντας την ερώτηση, κάλεσε την άμεση δράση.

Οι τηλεφωνητές άκουσαν έτσι τη διαμάχη μεταξύ του ζευγαριού και στάλθηκε μια ομάδα SWAT, η οποία μετά από αντίσταση, συνέλαβε τον Barros. Η κοπέλα του τραυματίστηκε αλλά η κατάσταση θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη, μιας και η κόρη της κοπέλας του που βρισκόταν στο σπίτι, ευτυχώς βγήκε σώα και αβλαβής. Και ενώ ο σερίφης της περιοχής ισχυρίζεται πως η δυσλειτουργία του smart ηχείου έσωσε μια ζωή, εγείρονται ερωτήματα.

Μια τέτοια λειτουργία μπορεί να οδηγήσει σε επέμβαση της αστυνομίας όπου χρειάζεται, ακόμα και στην παροχή στοιχείων σε εγκληματικές υποθέσεις. Ωστόσο η κατά λάθος ενεργοποίησή τους μπορεί να οδηγήσει σε “πλημμύρα” κλήσεων στις υπηρεσίες ανάγκης, όταν για παράδειγμα δοθεί η εντολή κατά λάθος από ένα διάλογο προγράμματος στην τηλεόραση.