Το SpyDealer σας φωτογραφίζει εν αγνοία σας

Τι ξέρουμε για το νέο Android malware
10 Ιουλίου 2017 16:25
Το SpyDealer σας φωτογραφίζει εν αγνοία σας

Ερευνητές της εταιρίας Palo Alto Networks ανακάλυψαν νέο malware που κατά τα τωρινά δεδομένα απειλεί μόνο παλαιότερες εκδόσεις Android λογισμικού.

Το SpyDealer, όπως το ονόμασαν, είναι ένα κομμάτι λογισμικού το οποίο χρησιμοποιεί ευπάθεια του λειτουργικού συστήματος με σκοπό να πάρει πρόσβαση υπερχρήστη και στη συνέχεια κατασκοπεύει τις κινήσεις του χρήστη. Το πρόγραμμα είναι ανεπτυγμένο για να μπορεί να υποκλέψει ευαίσθητα δεδομένα άλλων εφαρμογών όπως το Firefox browser, Facebook, Skype και Viber, καθώς και από εφαρμογές του ίδιου του συστήματος όπως τις εφαρμογές ανταλλαγής SMS και κλήσεων. Τα σοβαρότερα προβλήματα προκύπτουν από την ικανότητα του SpyDealer να κάνει λήψη φωτογραφιών μέσω των καμερών αλλά και ηχογράφηση μέσω του μικροφώνου σε ανυποψίαστο χρόνο, χωρίς καμία ένδειξη. Η διαδικασία της μόλυνσης φαίνεται να γίνεται μέσω ευπαθών ασύρματων δικτύων και όχι του Play Store.

Αν και οι ειδικοί δήλωσαν πως ο υπεύθυνος του λογισμικού μπορεί να έχει απομακρυσμένο χειρισμό των μολυσμένων συσκευών, δεν έχει αναφερθεί τέτοιο κρούσμα. Τονίζουν πως η συγκεκριμένη έκδοση του ιού αφορά την έκδοση KitKat 4.4 (και παλαιότερες) αλλά υπάρχει υποψία πως η ανάπτυξη του δεν έχει σταματήσει και πιθανόν να αντιμετωπίσουμε κάτι ανάλογο και στις πιο καινούριες εκδόσεις.