Συνεχίζεται η έλλειψη καρτών γραφικών στην αγορά

To cryptocurrency Ethereum πίσω απ' όλα
08 Ιουλίου 2017 14:55
Συνεχίζεται η έλλειψη καρτών γραφικών στην αγορά

Εδώ και αρκετό καιρό έχει σημειωθεί μια αύξηση της ζήτησης/έλλειψης καρτών γραφικών από την αγορά, την οποία κανένας OEM δε δείχνει να βρίσκεται σε θέση να μπορεί να καλύψει. Εξαίρεση ίσως να αποτελεί η εταιρία EVGA, η οποία διατηρούσε ένα αρκετά μεγάλο stock. Η ρίζα του κακού σύμφωνα με πηγές φτάνει κατά πάσα πιθανότητα πίσω στην ίδια την Nvidia, ενώ και η AMD φαίνεται να βιώνει την ίδια κατάσταση με την αρχιτεκτονική Polaris.

Η ραγδαία/αλματώδη αύξηση του crypto-νομίσματος Ethereum και του mining του φαίνεται να επηρέασε τον αστάθμητο παράγοντα της ζήτησης και κατ' επέκταση του διαθέσιμου πλήθους προσφοράς προϊόντος. Όπως γνωρίζετε, η Nvidia δεν έχει δικά της εργοστάσια κατασκευής GPU πυρήνων, έτσι αναθέτει τη μαζική τους παραγωγή σε τρίτους, όπως η TSMC. Η δεύτερη παρέχει τις υπηρεσίες της και σε άλλες εξίσου μεγάλες εταιρίες (βλ. Apple) κάνοντας απαραίτητη προϋπόθεση για μια παραγγελία -αναλόγως μεγέθους- να πραγματοποιηθεί από λίγους έως και αρκετούς μήνες νωρίτερα, ενώ ο φόβος της απότομης διακοπής αυτής την ζήτησης φαίνεται να μην αφήνει περιθώριο στις εταιρίες για ανεφοδιασμό του stock τους.

Η Nvidia καθώς και ένα μεγάλο σύνολο OEMs αρνήθηκαν να σχολιάσουν επί του θέματος, με την AMD να "επιβεβαιώνει" ότι το mining έπαιξε τον ίδιο ρόλο με το gaming στις προτιμήσεις των καταναλωτών της.