Οι hackers του Petya ζητούν $250.000

Ανάρτηση τους βρέθηκε στο Dark Web
06 Ιουλίου 2017 15:32
Οι hackers του Petya ζητούν $250.000

Μετά την εβδομάδα του χάους που προκάλεσε το ransomware Petya, ή καλύτερα η παραλλαγή του "NotPetya", καινούριες ειδήσεις ήρθαν στη επιφάνεια.

Μια ομάδα δημοσιογράφων του Motherboard, στην προσπάθειά της να συλλέξει πληροφορίες για τον ιό καθώς και για το δημιουργό του, βρήκε μια ανάρτηση στον κρυφό ιστότοπο DeepPaste που βρίσκεται στο δίκτυο του Tor, η οποία ήταν υπογεγραμμένη από το αυθεντικό κλειδί κρυπτογράφησης (private-key) του Petya.

Ο δημιουργός-οι του ιού και κατ’ επέκταση κειμενογράφος του post, έκανε γνωστή την προθυμία του να πουλήσει το ιδιωτικό κλειδί αποκρυπτογράφησης του ransomware σε όποιον θα του διαθέσει 100 Βitcoins, αξίας $250.000 (με την σημερινή ισοτιμία). Ο κάτοχος του κλειδιού θα είναι σε θέση να πάρει πίσω όλα τα αρχεία τα οποία προσβλήθηκαν από το ransomware εκτός από κάποια του συστήματος, που ο ιός είναι προγραμματισμένος να διαγράφει.

Ειδικοί ασφαλείας αναφέρουν πως το συνολικό ποσό που κατάφερε να μαζέψει ο υπεύθυνος hacker ανέρχεται στα $10.000 τα οποία μετακίνησε από τον λογαριασμό Bitcoin του ιού, ενώ δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν κάποιος αγόρασε το κλειδί αφού δεν έχει παρατηρηθεί τόσο μεγάλη μεταφορά Βitcoin.