Ίσως και να μην ήρθε το τέλος του νόμου Moore

Ομάδα ερευνητών εργάζεται πυρετωδώς
05 Ιουλίου 2017 14:40
Ίσως και να μην ήρθε το τέλος του νόμου Moore

Ο τεχνολογικός γίγαντας NVidia σε συνεργασία με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Arizona, του Texas αλλά και τον οργανισμό Barcelona Supercomputing Center δημιούργησαν μια ομάδα από ερευνητές με σκοπό την ανάπτυξη τεχνολογίας που θα κρατήσει σε ισχύ τον νόμο του Moore.

Στην μέχρι τώρα έρευνα τους, αναφέρουν πως για να μπορέσουν να αποφύγουν το φραγμό προς τον οποίο οδεύει η τεχνολογία των monolithic GPU, θα πρέπει να δημιουργήσουν καινούρια συστήματα επεξεργασίας γραφικών τα οποία θα συγκεντρωθούν πάνω σε ένα πακέτο, δουλεύοντας αρμονικά. Όλο αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υλοποίηση των Muti-Chip-Module GPUs, τεχνολογίας που υπόσχεται χώρο στην ανάπτυξη των transistors ανά τα χρόνια.

Με το σύστημα “GPU Simulation” της NVidia, οι ερευνητές κατάφεραν να αποκομίσουν κάποια αποτελέσματα βασισμένα στα σχέδια τους, που πιστοποιούν την αρχική τους θεωρία. Συγκεκριμένα, με τη χρήση απλών GPM στην προσομοίωση, μπόρεσαν να αποδώσουν 256 SM chips με ισχύ 45.5% μεγαλύτερη από τον καλύτερο monolithic GPU με όριο τα 128 SM chips.

Να σημειωθεί πως όλα τα παραπάνω αποτελούν στοιχεία της έρευνας και πως δεν προορίζονται -ακόμα- για κάποιο προϊόν με στόχο την αγορά. Κατά τα λεγόμενα των ίδιων των ερευνητών χρειαζόμαστε πολλές γενιές υλικού για να έχουμε στη διάθεσή μας τα απαραίτητα για την υλοποίηση αυτής της θεωρίας.