Γερμανία: Posts στο Facebook καταλήγουν σε εισβολή αστυνομίας σε 36 σπίτια

Ανησυχία για τους νέους νόμους για περιεχόμενο μίσους
22 Ιουνίου 2017 07:03
Γερμανία: Posts στο Facebook καταλήγουν σε εισβολή αστυνομίας σε 36 σπίτια

Η Γερμανική Αστυνομία εισέβαλε την Τρίτη σε 36 σπίτια, με συντονισμένη επιχείρηση σε 14 πολιτείες, λόγω posts σε social media τα οποία περιείχαν περιεχόμενο μίσους, συμπεριλαμβανομένων απειλών και υποκίνηση ρατσισμού. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας, οι περισσότεροι ύποπτοι είχαν αναρτήσει πολιτικώς υποκινούμενο περιεχόμενο, ενώ μόλις ένας είχε επιτεθεί σε θύμα για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις.

Στη Γερμανία προβλέπονται αυστηρές ποινές (μέχρι και 5ετής φυλάκιση) για τους χρήστες social media που αναρτούν παράνομο περιεχόμενο και θεωρείται παράνομη η παρακίνηση βίας και μίσους. Μάλιστα η Γερμανία έχει από τις αυστηρότερες ποινές παγκοσμίως σε αυτή την κατηγορία. Η επιχείρηση αυτή έρχεται τη στιγμή που προωθούνται νέοι νόμοι για τα social media και τις αναρτήσεις μίσους, νόμοι που πολλοί πιστεύουν πως είναι αντισυνταγματικοί. Βαρύς ο πέλεκυς και για τις εταιρίες social media, των οποίων τα πρόστιμα μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα €50 εκατομμύρια σε περίπτωση που δεν κατεβάσουν “προφανές εγκληματικό περιεχόμενο” μέσα σε 24 ώρες. Τους δίνεται ωστόσο έως και μία εβδομάδα για τις περιπτώσεις που αυτό δεν είναι και τόσο ξεκάθαρο.

Το Facebook δήλωσε πως αυτή η κατεύθυνση που έχει πάρει η Γερμανία, θα οδηγήσει στην αφαίρεση νόμιμου περιεχομένου.

Το νομοσχέδιο προσφέρει ένα κίνητρο για να αφαιρείται περιεχόμενο το οποίο δεν είναι ξεκάθαρα παράνομο, όταν φέρνει τα κοινωνικά δίκτυα αντιμέτωπα με τέτοιες δυσανάλογες απειλές προστίμων. Θα είχε ως αποτέλεσμα τη μεταφορά της ευθύνης για σύνθετες νομικές αποφάσεις από τις δημόσιες αρχές στις ιδιωτικές εταιρίες. Και πολλοί νομικοί ειδικοί έχουν καταλήξει πως το νομοσχέδιο είναι κατά του Γερμανικού Συντάγματος και μη σύμφωνο με τους Ευρωπαϊκούς νόμους. Το Facebook παραμένει προσηλωμένο στη συνεργασία με κυβερνήσεις αλλά και την πολιτισμένη κοινωνία για λύσεις, οι οποίες θα καταστήσουν αυτό το νομοσχέδιο περιττό.