$258 εκατομμύρια επένδυση από τις ΗΠΑ για supercomputers

Τα επόμενα όπλα θα έχουν πληκτρολόγιο
18 Ιουνίου 2017 00:09
$258 εκατομμύρια επένδυση από τις ΗΠΑ για supercomputers

Με ελπίδα τις σπουδαίες ανακαλύψεις στον τομέα των supercomputers, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών προσέγγισε μεγάλους τεχνολογικούς κολοσσούς και τους προσέφερε συμφωνία 258 εκατομμυρίων δολαρίων.

Συγκεκριμένα, το γκρουπ των εταιριών που περιλαμβάνονται στη συμμαχία είναι οι Hewlett Packard Enterprise, Cray, AMD, Intel, IBM και Nvidia. Σκοπός και των έξι αυτών οργανισμών είναι η ανάπτυξη τεχνολογίας που θα επιτρέψει την ύπαρξη του exascale computing. Οι exascale computers είναι μια, θεωρητική ακόμα, τεχνολογία η οποία υποστηρίζει πως το σύνολο του συστήματος θα μπορεί να παράγει επεξεργαστική ισχύ που ισούται τουλάχιστον με 1exaFLOP.

Για να μπορέσετε να καταλάβετε το μέγεθος του αριθμού, το 1exaFLOP είναι 1 πεντάκις εκατομμύρια πράξεις ανα δευτερόλεπτο. Και για να το τοποθετήσουμε δίπλα σε κάτι πιο απτό, μια από τις πιο high end κάρτες γραφικών της αγοράς είναι η Nvidia GeForce GTX 1080Ti, η οποία είναι ικανή να αποδώσει 11.3teraFLOPS, δηλαδή 11 τρισεκατομμύρια πράξεις ανά δευτερόλεπτο.

Η συμφωνία που σύναψαν οι εταιρίες με το αμερικανικό κράτος δηλώνει πως το ποσό θα δοθεί με δόσεις σε διάστημα τριετίας και θα πρέπει και οι ίδιες να συνδράμουν στο συνολικό ποσό, που ανέρχεται στα $430 εκατομμύρια, με τουλάχιστον 40% του διαθέσιμου επενδυτικού κεφαλαίου τους. Ο χρόνος που έχουν οι δεσμευόμενοι για να παραδώσουν αποτελέσματα είναι περιορισμένος αφού η Κίνα ανακοίνωσε πως θα έχει τον πρώτο δικό της exascale supercomputer σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2020.

Παράλληλοι στόχοι των ερευνητών και των μηχανικών είναι η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και η αύξηση χρηστικότητας-ταχύτητας της μνήμης. Δηλώνουν πως για τον σκοπό τους χρειάζονται συστήματα δέκα φορές πιο γρήγορα από τα τωρινά κορυφαία πρωτότυπα, ωστόσο αν ο στόχος τους επιτευχθεί θα είναι ένα βήμα για τη λύση πολλών ακόμα προβλημάτων και μεγάλων επιστημονικών ανακαλύψεων.

Tags: