Γαλλία: Υψηλής ταχύτητας αυτόνομα τρένα μέχρι το 2023

Οι πρώτες δοκιμές αναμένονται να γίνουν το 2019
17 Ιουνίου 2017 02:32
Γαλλία: Υψηλής ταχύτητας αυτόνομα τρένα μέχρι το 2023

Δεν είναι ψέμα πως η Γαλλία έχει ένα από τα καλύτερα και πιο σύγχρονα δίκτυα τρένων στην Ευρώπη. Με πληροφορίες που προήλθαν από την SNCF, την εταιρία που κατέχει και διοικεί το δίκτυο, υπάρχουν πλάνα για την έναρξη έργων νέων υποδομών για πλήρως αυτόνομα τρένα. Τα drone trains, όπως μέχρι στιγμής αποκαλούνται, δεν πρόκειται να αντικαταστήσουν τα παραδοσιακά TGV αλλά θα δουλεύουν παράλληλα.

Λόγω της μεγάλης ταχύτητας που θα μπορούν να αναπτύσσουν, πάνω στα βαγόνια αλλά και στις εγκαταστάσεις θα εγκατασταθούν ειδικοί αισθητήρες που θα ενεργοποιούν τα φρένα εκτάκτου ανάγκης αν εντοπίσουν κάποιο εμπόδιο στη πορεία του συρμού. Ακόμα ένα θετικό στοιχείο των τρένων θα είναι η ευκολία στην κόλληση ή αποκόλληση βαγονιών κατά ανάγκη.

Με τους υπολογισμούς της SNCF, με τον καινούριο εξοπλισμό θα μπορεί να παρέχει 25% περισσότερους συρμούς στον ίδιο αριθμό γραμμών μειώνοντας τον χρόνο αναμονής μεταξύ του ενός τρένου με το επόμενο από 180 δευτερόλεπτα σε μόλις 108.

Με τις πρώτες δοκιμές να σχεδιάζονται για το 2019, οι υπεύθυνοι λένε ότι τα δρομολόγια θα πραγματοποιηθούν το 2023. Για τον πρώτο καιρό υπεύθυνοι οδηγοί θα βρίσκονται σε ένα κέντρο ελέγχου ως λύση έκτακτης ανάγκης αν κάτι πάει στραβά, ωστόσο με τον καιρό τα καινούρια τρένα θα γίνονται όλο και πιο αυτόνομα.

Τα δρομολόγια που θα γίνουν με τους καινούριους συρμούς, όταν η ώρα φτάσει, θα είναι από το Παρίσι προς  νοτιοανατολικούς σταθμούς.

Tags: