Η Αίγυπτος μπλοκάρει ανεξάρτητα ειδησεογραφικά websites

Λογοκρισία με αφορμή την τρομοκρατία
13 Ιουνίου 2017 07:17
Η Αίγυπτος μπλοκάρει ανεξάρτητα ειδησεογραφικά websites

Σύμφωνα με το Association for Freedom of Thought and Expression, η κυβέρνηση της Αιγύπτου αποφάσισε να μπλοκάρει 62 websites από χτες, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονται αρκετά ιδιωτικά ειδησεογραφικά πρακτορεία και πλατφόρμες media. Οι αρχές ισχυρίζονται πως τα sites αυτά έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους σε τρομοκρατικές οργανώσεις και συνδέονται με το Κατάρ και τη Μουσουλμανική Αδερφότητα.

Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει το Reuters, ανάμεσα στα sites βρίσκονται μέχρι και οικονομικές εφημερίδες. Υπάρχει έντονα η πεποίθηση ανάμεσα στους δημοσιογράφους της χώρας, πως αυτή η απαγόρευση γίνεται για να σωπάσουν οι φωνές που εναντιώνονται στην κυβέρνηση, μιας και θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως ο τωρινός Πρόεδρος, Abdel Fattah al-Sisi θα κατέβει στις εκλογές του 2018.

Μερικές από τις μπλοκαρισμένες ιστοσελίδες κατάφεραν να παρακάμψουν την απαγόρευση χρησιμοποιώντας εναλλακτικά URLs, ενώ άλλες είναι ακόμα προσβάσιμες αν χρησιμοποιείτε HTTPS αντί για HTTP. Ωστόσο η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει να μπλοκάρει και VPN υπηρεσίες, βήματα που θυμίζουν πρακτικές Τουρκίας.