Ρωσικό malware βρέθηκε στα σχόλια του Instagram

Άγνωστο το επίπεδο κινδύνου αυτή τη στιγμή
12 Ιουνίου 2017 08:17
Ρωσικό malware βρέθηκε στα σχόλια του Instagram

Με 700 εκατομμύρια χρήστες, δε μπορεί να πει κάποιος πως το Instagram είναι ένα μικρό social media. Όλοι λειτουργούν την εφαρμογή στο έπακρο μοιράζοντας φωτογραφικό υλικό αλλά και αλληλεπιδρώντας με τους υπόλοιπους μέσω σχολίων και tags. Μέσα στο σύνολο είναι λογικό να υπάρχουν και κακόβουλοι χρήστες που κύριος σκοπός τους είναι να βρίσκουν και να εκμεταλλεύονται ευπάθειες εις βάρος των υπόλοιπων χρηστών.

Τη περασμένη εβδομάδα αυτοί οι hackers φαίνεται να πέτυχαν τον σκοπό τους αφού η Σλοβακική εταιρία κυβερνοασφάλειας ESET, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε πως εντόπισε ρωσικό malware μέσα στα σχόλια της πλατφόρμας. Συγκεκριμένα το σχόλιο που παρατηρήθηκε βρισκόταν σε μια φωτογραφία της τραγουδίστριας Britney Spears.

Οι ειδικοί, σε έρευνα που εξέδωσαν μέσω του Popular Mechanics είπαν:

Για το σχόλιο να γίνει κακόβουλο πρέπει να βρεθούν συγκεκριμένοι χαρακτήρες όπως hashtags ή ένας ειδικός με όνομα “Zero Width Joiner” που χρησιμεύει στο να δημιουργεί ένα emoji από δύο άλλα. Άμα βρεθεί κάτι από τα παραπάνω, οι χαρακτήρες που ακολουθούν μετά, χρησιμοποιούνται με σκοπό να δημιουργήσουν ένα link τύπου bit.ly που μέσω αυτού το malware επικοινωνεί με τον δημιουργό του.

Κατά την ESET υπάρχει η περίπτωση το συγκεκριμένο σχόλιο να είναι δοκιμαστικό και να το έβαλε σε λειτουργία η ομάδα Turla. Αυτό προέκυψε από την παρατήρηση ειδικού ότι το ίδιο malware βρίσκεται και σε ένα extension του Firefox το οποίο μεταμφιέζεται σαν πρόγραμμα προστασίας. Αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστό πόσο διαδεδομένος είναι ο ιός και πόσοι χρήστες είναι μολυσμένοι.