Αυτόνομα πλοία μέχρι τα τέλη του 2025

Μετά την ανάπτυξη των αυτόνομων αυτοκινήτων, έρχονται και τα αυτόνομα πλοία
10 Ιουνίου 2017 10:47
Αυτόνομα πλοία μέχρι τα τέλη του 2025

Στεριά, αέρας και θάλασσα είναι τα εμπόδια που έχουν να αντιμετωπίσουν όλες οι εταιρίες μεταφοράς προκειμένου να ολοκληρώσουν το έργο τους. Μερικές έχουν καταφέρει να αναπτύξουν τεχνικές και τεχνολογίες που κάνουν τη διαδικασία πιο εύκολη και άλλοι ακόμα επενδύουν σε αυτό, με ελπίδα να ρίξουν τα κόστη μεταφοράς.

Με την πρόοδο στη τεχνολογία των αυτόνομων φορτηγών καθώς και των drone μαζικής μεταφοράς φορτίου, ο ανταγωνισμός για τις ναυτιλιακές εταιρίες αυξάνεται. Για να μπορέσουν να παραμείνουν ένα βήμα μπροστά, οι Ιαπωνικές ναυτιλιακές εταιρίες δημιούργησαν έναν οργανισμό με κύριο σκοπό την ανάπτυξη τεχνολογίας που θα κάνει τα πλοία αυτόνομα. Ο οργανισμός, συνεργαζόμενος με τις μεγαλύτερες ναυπηγικές εταιρίες της αγοράς, σχεδιάζει να εφαρμόσει σύστημα τεχνητής νοημοσύνης στα πλοία, το οποίο θα καταστρώνει όλη την πορεία που θα ακολουθήσει. Αυτό θα το επιτυγχάνει με τη βοήθεια στοιχείων που θα συλλέγει, όπως ο καιρός, φυσικά εμπόδια, καιρικά εμπόδια και άλλα. Βασικοί στόχοι θα είναι η μέγιστη εξοικονόμηση καυσίμου αλλά και η συντομότερη διαδρομή.

Όλες οι εταιρίες που πήραν μέρος στο πρόγραμμα συμφώνησαν πως θα μοιραστούν όλη τους την τεχνογνωσία καθώς και τα έξοδα που θα έχει αυτό το project. Αναμένονται πάνω από 250 πλοία με το πρωτοπόρο αυτό πρόγραμμα μέχρι το τέλος του 2025.

Ένα μεγάλο πρόβλημα όμως, παρουσιάστηκε για τη συμμαχία και αυτό είναι ο ανταγωνισμός, όταν η Rolls Royce ανακοίνωσε τα σχέδια της για την ανάπτυξη εντελώς τηλεκατευθυνόμενων πλοίων. Να δούμε ποιος θα φτάσει πρώτος στον τερματισμό.