Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μας νικάει στα πάντα μέχρι το 2060

Ανώτερη σε κάθε τομέα
07 Ιουνίου 2017 07:08
Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μας νικάει στα πάντα μέχρι το 2060

Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να ανταγωνίζεται τους ανθρώπους σε κάποια πολύ βασικά επίπεδα ως τώρα, όπως τα παιχνίδια GO και το σκάκι, υπάρχει όμως πολύ μεγάλη πιθανότητα να ξεπεράσει κάθε ικανότητά μας τα επόμενα 45 χρόνια.

Μια νέα μεγάλης κλίμακας μελέτη από 350 ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης από τα πανεπιστήμια του Oxford και του Yale, αποκαλύπτει πως οι μηχανές θα γίνουν καλύτερες από μας στο να μεταφράζουν γλώσσες μέχρι το 2024, να γράφουν σχολικές εκθέσεις μέχρι το 2026, να οδηγούν φορτηγά μέχρι το 2027, να εργάζονται στις πωλήσεις μέχρι το 2031, να γράφουν best-selling βιβλία μέχρι το 2049 και να εκτελούν χειρουργεία μέχρι το 2053. Και όλα αυτά όχι απλά να καταφέρνουν να τα κάνουν, αλλά να τα κάνουν καλύτερα από κορυφαίους ανθρώπους στους τομείς τους.

Οι επιστήμονες αναμένουν πως όλες οι ανθρώπινες εργασίες θα αυτοματοποιηθούν τα επόμενα 120 χρόνια.

Τα αποτελέσματα της τεχνητής νοημοσύνης θα έχουν έντονες κοινωνικές επιπτώσεις, αλλάζοντας για πάντα τον τρόπο που λειτουργεί η κοινωνία μας, ωστόσο οι ερευνητές δίνουν μόνο 5% στην περίπτωση ενός Αρμαγεδδών από την τεχνητή νοημοσύνη που θα οδηγήσει στην εξάλειψη του ανθρώπινου είδους.

Οι εκτιμήσεις των ερευνητών δεν επηρεάστηκαν από την ηλικία τους, επηρεάστηκαν όμως από το μέρος της Γης που ζουν. Για παράδειγμα οι Ασιάτες επιστήμονες έδωσαν πολύ πιο σύντομα χρονοδιαγράμματα για την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης από τους συναδέλφους τους στη Βόρεια Αμερική.

Ο Γιώργος Γιαννακάκης του Πανεπιστημίου της Μάλτας πιστεύει πως σε έξι χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορεί να επικρατεί στο StarCraft. Θεωρεί όμως πως η συγκεκριμένη έρευνα στοχεύει στη γνωστική πλευρά της νοημοσύνης, στα πλαίσια σαφώς καθορισμένων εργασιών.

Άλλα μέρη της νοημοσύνης, όπως η συναισθηματική νοημοσύνη, ξεπερνούν την γνώση. Θα είναι ενδιαφέρον να αναρωτηθούμε πότε η τεχνητή νοημοσύνη θα ξεπεράσει τους ανθρώπους στην τέχνη ή στην κριτική ταινιών.

Ο Elon Musk πάντως θεωρεί πως θα φτάσουμε πολύ πιο νωρίς σε αυτό το σημείο, κάπου ανάμεσα στο 2030 και στο 2040, καθώς η εξέλιξη λειτουργεί με εκθετικούς ρυθμούς.