Η IBM φέρνει τη νέα γενιά chip

30 δισεκατομμύρια transistors σε 5 νανόμετρα
05 Ιουνίου 2017 09:49
Η IBM φέρνει τη νέα γενιά chip

Πριν δύο μόλις χρόνια, η IBM σε συνεργασία με την Globalfoundries και τη Samsung παρουσίασαν τα πρώτα chip διαστάσεως 7 νανομέτρων που φιλοξενούσαν στο εσωτερικό τους 20 δισεκατομμύρια transistors. Αυτός ο στόχος ήταν εξωπραγματικός για την εποχή του, ωστόσο η συμμαχία δε θεώρησε πως ήταν αρκετό.

Δυο χρόνια μετά, βρισκόμαστε στο σήμερα και οι τεχνολογικοί κολοσσοί είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν την ύπαρξη του πρώτου chip 5 νανομέτρων με περιεχόμενο 30 δισεκατομμύρια transistors.

Για να επιτύχουν το σκοπό τους σταμάτησαν να χρησιμοποιούν τους transtistors τύπου FinFET και τα αντικατέστησαν με φύλλα σιλικόνης μικροσκοπικών διαστάσεων. Αυτό τους επέτρεψε να χωρέσουν περισσότερα κυκλώματα σε πολύ μικρότερο χώρο έχοντας τη δυνατότητα να επεμβαίνουν στο κάθε ένα από αυτά. 

Το τεχνολογικό μέλλον που ανοίγεται από αυτή την πρωτοπορία των chip είναι τεράστιο. Κατά την IBM το chip των 5 νανομέτρων θα αλλάξει κάθε είδους συσκευή, από τις πιο απλές IoT μέχρι τα κινητά μας τηλέφωνα και τους υπολογιστές.

Τα δυσάρεστα νέα δεν έλειψαν, καθώς έγινε γνωστό πως το chip δεν θα έρθει στην αγορά τουλάχιστον μέχρι το 2018. Πάρ’ αυτα, είναι αδιαμφισβήτητο πως το chip αποτελεί τεχνολογικό ορόσημο της εποχής.

Tags: