Λογισμικό αναγνώρισης προσώπου καταλαβαίνει πότε ένα πρόβατο πονάει

Μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλα ζώα στο μέλλον
04 Ιουνίου 2017 07:10
Λογισμικό αναγνώρισης προσώπου καταλαβαίνει πότε ένα πρόβατο πονάει

Το “βλέμμα της αγελάδας” ίσως να αποκτήσει άλλο νόημα στο μέλλον, αφού ερευνητές βρήκαν τρόπο να καταλαβαίνουν πότε κάποιο ζώο πονάει. Μέχρι τώρα οι κτηνίατροι έπρεπε να βασιστούν σε πλάγιους τρόπους για να καταλάβουν πότε ένα ζώο πονάει, ερευνητές του Cambridge όμως μπορούν πλέον να καταλαβαίνουν από την έκφραση του προσώπου του προβάτου πότε αυτό αγωνιά από τον πόνο, χάρη σε ένα νέο λογισμικό αναγνώρισης προσώπου.

Όπως αποδείχτηκε, το πρόβατο που πονάει κάνει κάποιες συγκεκριμένες εκφράσεις με το πρόσωπό του, με τέτοια ακρίβεια που οι επιστήμονες δημιούργησαν το Sheep Pain Facial Expression Scale (SPFES) λογισμικό για να ανιχνεύσουν το πόσο πονάει. Και επειδή η εκπαίδευση ανθρώπων να αναγνωρίζουν τα σημάδια δε θα ήταν παραγωγική, εκπαίδευσαν μια τεχνητή νοημοσύνη για να τα αναγνωρίζει.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αναγνωρίζει 9 διαφορετικές εκφράσεις προσώπου και να τις ταξινομεί σε διαφορετικά επίπεδα πόνου με ακρίβεια 67%. Μπορεί να μην είναι υψηλό ποσοστό αλλά μπορεί να βελτιωθεί με περισσότερα δεδομένα. Επίσης οι επιστήμονες πιστεύουν πως μπορεί να εφαρμοστεί στο μέλλον και σε άλλα ζώα, όπως ποντίκια, κουνέλια και άλογα, αποτελώντας ένα σημαντικό διαγνωστικό εργαλείο για τους κτηνιάτρους.