Πρώτη ματιά στους πανίσχυρους Ryzen Threadripper

Ενώ οι Epyc CPUs για servers είναι έτοιμοι για το ντεμπούτο τους
01 Ιουνίου 2017 00:12
Πρώτη ματιά στους πανίσχυρους Ryzen Threadripper

Στα πλαίσια της Computex 2017, η AMD παρουσίασε για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό τους επερχόμενους επεξεργαστές της για την κατηγορία των high-end desktops, τους Ryzen Threadripper. Πρόκειται για την αντίστοιχη ‘Extreme’ σειρά προϊόντων της AMD, για την οποία η Intel ήδη έχει παρουσιάσει την απάντηση της με τους νέους Core i9 επεξεργαστές, για τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.

Οι Ryzen Threadripper θα εκμεταλλεύονται τη νέα X399 πλατφόρμα, θα κάνουν χρήση LGA socket και θα προσφέρουν έως και 16 πυρήνες και 32 threads. Αν και ο Core i9-7980XE της Intel έρχεται με 18 πυρήνες, η AMD διαφοροποιείται ως προς τα PCIe Lanes. Συγκεκριμένα, όλα τα μοντέλα της σειράς θα προσφέρουν 64 PCIe Gen3 lanes, με 48 PCIe lanes αποκλειστικά αφιερωμένα στις κάρτες γραφικών. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς με πόσα lanes θα είναι εξοπλισμένος ο flagship επεξεργαστής της Intel, αλλά τα πιο οικονομικά μοντέλα της σειράς ξεκινούν με 16 lanes, με τις διαφάνειες της Intel να αναφέρουν ως μέγιστο τα 44 lanes, ξεκινώντας με τον Core i9-7900X που κοστίζει $1000.

Παράλληλα, η L3 Cache των Threadripper θα φτάνει μέχρι και τα 40MB για το πιο ακριβό μοντέλο, ενώ φυσικά θα υπάρχει υποστήριξη για Quad-Channel DDR4 μνήμες RAM και το TDP τους αναφέρθηκε πως θα είναι ‘ανταγωνιστικό’.

Παράλληλα, στα πλαίσια της Computex, η AMD ανακοίνωσε επίσης πως οι EPYC επεξεργαστές της θα κυκλοφορήσουν παγκοσμίως στις 20 Ιουνίου. Πρόκειται για την λύση της εταιρίας για τα cloud-based, αλλά και τα παραδοσιακά datacenters με μοντέλα που προσφέρουν έως και 32 πυρήνες της Zen αρχιτεκτονικής.