Mesh δίκτυο για το σπίτι από την Qualcomm

Πρόσβαση στα δυσπρόσιτα σημεία του σπιτιού εγγυάται η εταιρία
31 Μαΐου 2017 08:17
Mesh δίκτυο για το σπίτι από την Qualcomm

Στα πλαίσια της Computex 2017, η Qualcomm ανακοίνωσε τα σχέδια της για της επίλυση του προβλήματος που συναντάμε πολλοί στο σπίτι μας, αυτό του ασθενούς σήματος Wi-Fi.

Παρουσιάζοντας το σχέδιο αναφοράς ενός router, η εταιρία κάνει λόγο για τη δημιουργία ενός τοπικού, οικιακού δικτύου, στα πρότυπα των τηλεπικοινωνιών, μέσω της τεχνολογίας mesh.

Τα δίκτυα mesh δεν είναι κάτι καινούριο, αποτελούν δικτυακή τοπολογία εδώ και πολλά χρόνια, κατά την οποία όλες οι συνδεδεμένες σε ένα δίκτυο συσκευές, αναδιανέμουν δεδομένα «σύνδεσης» μεταξύ τους. Με απλά λόγια, κάθε υπολογιστής, κινητό, έξυπνη τηλεόραση, ηχοσύστημα ή κονσόλα (γενικά κάθε συσκευή με τη δυνατότητα παντός τρόπου, σύνδεσης στο internet) θα λειτουργεί εντός του δικτύου ως αναμεταδότης σήματος (repeater), έτσι ώστε οι πιο απομακρυσμένες συσκευές ή οι συσκευές με χειρότερα μέσα δικτύωσης να έχουν πρόσβαση στο τοπικό δίκτυο απροβλημάτιστα.

Στη ουσία το συγκεκριμένο σχέδιο αναφοράς αποτελεί την πραγμάτωση των προδιαγραφών και της πλατφόρμας SON (Self-Organized Network) της εταιρίας, σε ένα προϊόν που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει τη μελλοντική του ανάπτυξη.
Ανάπτυξη τοιουτοτρόπως θα δει και το πελατολόγιο της εταιρίας προσφέροντας μια έτοιμη λύση σε μικρές εταιρίες που δεν έχουν το κεφάλαιο της δημιουργίας μιας κλειστής πατέντας.

Ο κάθε OEM μπορεί να διαλέξει να ενσωματώσει όσα κομμάτια των προδιαγραφών (Mesh Networking 1.0) επιθυμεί, σημαντικότερα των οποίων αποτελούν τα εξής:

  • Δυνατότητα προσθαφαίρεσης έξυπνων ηχείων και μικροφώνων. Η αμφίδρομη επικοινωνία όλων των συσκευών στο σπίτι θα επιτρέψει σε ψηφιακούς βοηθούς όπως η Alexa της Amazon να είναι διαθέσιμες σε κάθε γωνιά του.
  • Υποστήριξη για πρωτόκολλα έξυπνου σπιτιού, επιτρέποντας τον έλεγχό του μέσω της τεχνολογίας Bluetooth.
  • Υποστήριξη παντός τρόπου διασύνδεσης των συσκευών του δικτύου SON (βλ. Wi-Fi AD, AX, Ethernet και Powerline).

Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες σχετικά με τη διάθεση κάποιας ολοκληρωμένης επιλογής στην αγορά, αν και αντίπαλες εταιρίες όπως η MediaTek έχουν ήδη προτάσεις.