Η Τουρκία μπλοκάρει το Wikipedia

Για άρθρα που κατηγορούν την κυβέρνηση
30 Απριλίου 2017 06:51
Η Τουρκία μπλοκάρει το Wikipedia

Άλλο ένα περιστατικό φίμωσης της ελευθερίας του λόγου από τη γείτονα χώρα. Αυτή τη φορά η Τουρκία μπλόκαρε την πρόσβαση στο Wikipedia κατηγορώντας το για “πόλεμο λάσπης”, αφού επιτρέπει δημοσιεύματα που ισχυρίζονται ότι η τουρκική κυβέρνηση συντονίζει παραστρατιωτικές ομάδες και συνεργάζεται με τρομοκρατικές ομάδες. Η κυβέρνηση λέει πως θα άρει την απαγόρευση όταν το Wikipedia συμμορφωθεί.

Το μπλοκάρισμα του Wikipedia έγινε και επίσημο από χτες το βράδυ, όταν έγινε δεκτό και από το 1ο Δικαστήριο της Άγκυρας. Ο Υπουργός Μεταφορών, Θαλασσίων Υποθέσεων και Επικοινωνιών δήλωσε:

Αντί να συντονίζεται κατά της τρομοκρατίας, έχει γίνει μέρος μιας πηγής πληροφοριών που πραγματοποιεί επίθεση λάσπης κατά της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή.

Το Wikimedia Foundation δήλωσε:

Μάθαμε πως η πρόσβαση στο Wikipedia έχει μπλοκαριστεί στην Τουρκία από το Σάββατο, 29 Απριλίου. Το Wikipedia είναι μια πλούσια και πολύτιμη πηγή ουδέτερων, αξιόπιστων πληροφοριών σε εκατοντάδες γλώσσες, γραμμένες από εθελοντές από όλο τον κόσμο. Είμαστε δεσμευμένοι να κάνουμε το Wikipedia διαθέσιμο σε εκατομμύρια ανθρώπους που βασίζονται σε αυτό στην Τουρκία. Προς αυτό το σκοπό, εργαζόμαστε με εξωτερικούς συμβούλους για να ανατρέψουμε την απόφαση που επηρεάζει την πρόσβαση στο Wikipedia. Ελπίζουμε να λυθεί το πρόβλημα σύντομα.